Δικαστικό «όχι» στους εργαζομένους του ΔΟΛ για πληρωμή των οφειλομένων

Αθήνα.- Απορρίφθηκε από τον αρμόδιο δικαστή το αίτημα των εργαζομένων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), που ζητούσαν να μείνει ανοικτός συγκεκριμένος λογαριασμός για πληρωμή  των εργαζομένων, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία των εντύπων, των δικτυακών τόπων, του ραδιοφωνικού σταθμού και λοιπών δραστηριοτήτων του συγκροτήματος.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η περιουσιακή κατάσταση του ΔΟΛ θα παραμείνει αμετάβλητη, μέχρι να δρομολογηθεί από τις τράπεζες η διαδικασία της εκκαθάρισής του.

Με την απόφαση αυτή το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων στον ΔΟΛ, που άσκησαν κύριες παρεμβάσεις, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων των συνδικαλιστικών τους σωματείων, ζητώντας να μην … σφραγιστεί ο λογαριασμός του Οργανισμού για την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της επιχείρησης, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες.

Όπως είναι γνωστό οι τράπεζες έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Αίτηση που συζητείται στις 3 Μαρτίου 2017.

Παράλληλα, οι τράπεζες ζήτησαν την έκδοση προσωρινής διαταγής ,που συζητήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

Το δια ταύτα της απόφασης που εξέδωσε ο πρόεδρος υπηρεσίας έχει δύο βασικές παραμέτρους:

1ον) Διατάσσει την αναστολή των ατομικών διώξεων κατά της ανώνυμης εταιρείας Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) ΑΕ και

2ον) Διατάσσει την απαγόρευση διάθεσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της ανώνυμης εταιρείας Δημοσογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και των συνοφειλετών αυτής.

Έτσι, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης έκλεισε ουσιαστικά η μοναδική πρόταση – διέξοδος για να κρατηθούν στη ζωή τα έντυπα του ΔΟΛ.

πρόταση αυτή αφορούσε στην εξαίρεση από τη δέσμευση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο κατατίθενται οι εισπράξεις από τις κυκλοφορίες και τα κέρδη των εντύπων. Με δεδομένο ότι είναι απλήρωτοι επί 7 μήνες αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος για να καταβληθεί μέρος των χρημάτων για την τρέχουσα μισθοδοσία και να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να παραμείνουν «ζωντανά» τα έντυπα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης και ο ΔΟΛ περάσει στην επόμενη μέρα.

Νομικοί κύκλοι πάντως σημείωναν με νόημα πως η απόφαση του δικαστηρίου που δεν επιτρέπει την κίνηση του επίμαχου λογαριασμού με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στην αξία του περιουσιακού στοιχείου των τραπεζών.

Προσθέτοντας το αυτονόητο πως μία ανοιχτή επιχείρηση, ακόμα και την ώρα της εκκαθάρισής της, έχει μεγαλύτερη αξία από τους τίτλους της.

Μετά από τη δικαστική αυτή εξέλιξη,οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές και κρίσιμες. Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ θα αποτιμήσουν τα δεδομένα και θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν γενική συνέλευση στις 5 το απόγευμα της Τρίτης για να αποφασίσουν τις από και πέρα κινήσεις τους.

Newsroom ΔΟΛ