Διπλωματικές προσωπικές επαφές ΗΠΑ – Ρωσίας για τις αμερικανικές κυρώσεις

Ουάσινγκτον
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο Μάικ Φλιν συζήτησε προσωπικά τις αμερικανικές κυρώσεις που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας, με τον πρεσβευτή της Μόσχας στην Ουάσιγκτον.- Η συζήτηση έγινε πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμα τόσο πρώην όσο κι εν ενεργεία αμερικανούς αξιωματούχους, μερικοί υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν τις επαφές αυτές «ουσιαστικά παράνομο» δείγμα συμπεριφοράς προς τη Ρωσία, αναφορικά με το ενδεχόμενο τερματισμού της εφαρμογής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Reuters, το οποίο δεν είναι σε θέση ακόμη να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της εφημερίδας, είχε μεταδώσει τον προηγούμενο μήνα επικαλούμενο τρεις πηγές που είχαν γνώση του θέματος ότι ο Φλιν είχε πέντε τηλεφωνικές συνομιλίες με το ρώσο πρεσβευτή, Σεργκέι Κισλιάκ στις 29 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την ημέρα, κατά την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε αντίδραση για τους ισχυρισμούς παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Φλιν αρνήθηκε την Τετάρτη ότι συζήτησε τις κυρώσεις με τον ρώσο διπλωμάτη, ενώ την Πέμπτη πήρες τις αποστάσεις του μέσω του εκπροσώπου του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Φλιν «άφησε να εννοηθεί ότι ενώ δεν θυμόταν εάν συζήτησε τις κυρώσεις, “δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι θέμα αυτό, δεν τέθηκε”», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το FBI συνεχίζει να διερευνά τις συνομιλίες του Φλιν με τον ρώσο διπλωμάτη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Φωτογραφία: Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο Μάικ Φλιν