Ο Νίκος Ξενοφών, θα υποχρεώνει την Εφορία να επιστρέψει τα αχρεωστήτως χρήματα

Σίδνεϊ.- Νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει την Εφορία να επιστρέψει στους δικαιούχους τους, λογαριασμούς εφάπαξ που έχουν περιέλθει στην δικαιοδοσία της, επειδή οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν ξεχάσει την ύπαρξή τους, πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή της χώρας το κόμμα του ομογενή γερουσιαστή Νίκου Ξενοφώντα.

Αυτήν τη στιγμή περίπου $2,5 δις «κάθονται» σε αζήτητους λογαριασμούς εφάπαξ που έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης η οποία υπολογίζει αυτά τα χρήματα ως έσοδο των κρατικών ταμείων.

Μάλιστα, ενώ μέχρι πρότινος μόνο λογαριασμοί εφάπαξ με ποσό κάτω των $4.000 περνούσαν στα χέρια της Εφορίας, τώρα το όριο αυτό αυξήθηκε στις $6.000 γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθεί και το ποσό εφάπαξ που θα τεθεί υπό την «επίβλεψη» της κυβέρνησης.

Επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ευθύνη για την ανίχνευση και ανάκτηση του ξεχασμένου σε κάποιο λογαριασμό, εφάπαξ, ποσού, ανήκει αποκλειστικά στον δικαιούχο του, κάτι που ο ομογενής γερουσιαστής θέλει να αλλάξει με το νέο νομοσχέδιο.

Όπως έγινε γνωστό, αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, οι υπάλληλοι της Εφορίας θα είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν κατά την υποβολή της φορολογικής μας δήλωσης αν είμαστε δικαιούχοι κάποιου ξεχασμένου λογαριασμού εφάπαξ και αν εντοπίσουν κάποιο λογαριασμό, θα φροντίζουν το ποσόν που βρίσκεται εκεί να μεταφερθεί στο εν ενεργεία ταμείο εφάπαξ μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι το μέτρο θα ωφελήσει άμεσα τους δικαιούχους αυτών των λογαριασμών που αυτή τη στιγμή χάνουν χιλιάδες δολάρια από το συνταξιοδοτικό τους ταμείο, καθώς τα χρήματα που παραμένουν αδρανή στους «ξεχασμένους» λογαριασμούς δεν επενδύονται. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αν το ποσό των $6.000 παραμείνει μία δεκαετία μέσα σε έναν αδρανή λογαριασμό ο τόκος που θα προστεθεί σ’ αυτό είναι $1.600 αν όμως επενδυθεί σε ένα συνταξιοδοτικό λογαριασμό τότε κατά την ίδια περίοδο θα αυξηθεί κατά $5.100.

Το νομοσχέδιο που προωθεί το κόμμα του ομογενή γερουσιαστή, συνάδει με πρόσφατη πρόταση που συμπεριλαμβάνεται σε εισήγηση του Οργανισμού Λογαριασμών Εφάπαξ της Αυστραλίας (Association of Superannuation Funds of Australia – ASFA) προς την κυβέρνηση, η οποία έγινε στο πλαίσιο υποβολής εισηγήσεων για την τελική διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

Για την κυβέρνηση που αυτόν τον καιρό προσπαθεί απεγνωσμένα να μειώσει τις δαπάνες, το νομοσχέδιο δεν είναι ότι το καλύτερο θα ήθελε να δει στην Βουλή πριν την κατάθεση του επόμενου προϋπολογισμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κυβέρνηση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι μετά την αποχώρηση του γερουσιαστή Κόρι Μπερντάρντι από τους κόλπους της κυβέρνησης, η ψήφος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ομογενή γερουσιαστή είναι καίριας σημασίας για την υλοποίηση ή μη του προγράμματος της κυβέρνησης, τότε οι πιθανότητες το νομοσχέδιο αυτό να ψηφιστεί τελικά, είναι πολλές.