Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε προγραμματική σύγκλιση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Αθήνα.-Την ανάγκη προγραμματικής σύγκλισης με τις δυνάμεις του Κέντρου και τη Σοσιαλδημοκρατία εισηγείται εκ νέου ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Αν και λέει πως γνωρίζει ότι η συνεργασία αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υποστηρίζει ότι «πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο και αυτός στη χώρας μας εκφράζεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

» Δεν μπορεί να πασχίζει ο Τσίπρας να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα να μην κάνουμε τίποτα. Δεν ισχυρίζομαι ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να υπάρξει άμεσα. Πρέπει όμως να κάνουμε το άνοιγμα για να διαμορφωθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις. Σε αυτή την προοπτική πρέπει να ψηφιστεί ως εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική για τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές, δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας της Αριστεράς».

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ο κ. Φίλης αναφέρει πως αυτή έγινε για συγκυριακούς και όχι στρατηγικούς λόγους, ενώ σχετικά με την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση δήλωσε πως η στήριξη στο έργο της και τον πρωθυπουργό είναι δεδομένη.

Επίσης, επαναλαμβάνει την κριτική του για τα εξοπλιστικά λέγοντας «ξαφνικά ακούμε για εξοπλισμούς ύψους δύο δισ. ευρώ. Πού αποφασίστηκαν; Και μάλιστα σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας; Να υπενθυμίσω ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα για τους μισθούς ενστόλων».

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία:ΑΠΕ