New York Times: Η Ελλάδα βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ

Με αφορμή την παλιά βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια εκτονώθηκε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η εφημερίδα New York Times αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της.

«Επί επτά χρόνια, η Ελλάδα και οι δανειστές της δεν έχουν καταφέρει να εκτονώσουν την πρώτη μεγάλη κρίση της ΕΕ από τότε που υιοθετήθηκε το ευρώ, παρά το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που δόθηκε στην ιστορία.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η ψήφος υπέρ του Brexit και η μεγάλη άνοδος του θυμού και της επιθετικότητας στην πολιτική πολλών χωρών, υπονομεύουν περαιτέρω την Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλούν τα επιτεύγματα και την υπόσχεση της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας» αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο.

Η τελευταία φορά που ένα πολιτικό σύστημα ήταν υπό τέτοια πίεση ήταν το 1989, όταν η κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου αποκάλυψε τη χρεοκοπία του κομμουνιστικού συστήματος.

Αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα η φιλελεύθερη δημοκρατία και η ανοιχτή οικονομία δεν είναι η αποτυχία της υπόσχεσής τους για σταθερότητα και ευημερία για όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, δεν είναι το σύστημα που έχει εξαντληθεί αλλά εκείνοι που θα έπρεπε να το προστατεύσουν από τις αδυναμίες και τους εχθρούς του.

«Πουθενά -εκτός της Ελλάδας- δεν είναι τόσο εμφανή τα προβλήματα και η έλλειψη διακυβέρνησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλου που η βόμβα στη Θεσσαλονίκη απενεργοποιήθηκε, οι Έλληνες αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν κολλήσει στις διαπραγματεύσεις τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σε περίπτωση αποτυχίας όσον αφορά στην επίτευξη της συμφωνίας, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της τον Ιούλιο του 2015.

Αλλά η ελληνική κρίση είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς αποκαλύπτει τα επικίνδυνα ρήγματα μεταξύ των μεγάλων παικτών και την έλλειψη ηγεσίας και οράματος στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι παρόντα στην Ελλάδα: η άνοδος του λαϊκισμού και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί, το σοκ της μαζικής μετανάστευσης και τις αντιδράσεις σε αυτό, μια απρόβλεπτη κυβέρνηση των ΗΠΑ που θα μπορούσε να ταλαντευτεί μεταξύ απομονωτισμού και παρέμβασης, τα οικονομικά στελέχη που δεν μπορούν να αντέξουν τις υποσχέσεις του παρελθόντος.

Αυτές οι δυναμικές διαμόρφωσαν την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα και τη σχέση της χώρας με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδήγησε στο σημερινό επικίνδυνο αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μπορεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα να είναι χειρότερη από ποτέ αλλά υπάρχει τεράστια απόκλιση και μετά των μελών της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης» επισημαίνεται δεδομένου ότι και παλιότερα ο κ. τραμπ είχε εκφράσει την αντίθεση του σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ και επιστρέψει στο νόμισμα τους. Χάνουν τον χρόνο τους» έχει σχολιάσει ο Τραμπ στο twitter πριν βέβαια νικήσει στις εκλογές.

Εν τω μεταξύ δεδομένων και των επικείμενων εκλογών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω υποστήριξη προς την Ελλάδα θα στερήσει ψήφους από τους υποψήφιους.

«Η Γερμανία έχει εθνικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο και δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ρισκάρει τα πάντα και να προχωρήσει σε εκλογές αντί στην υπογραφή της συμφωνίας. Αυτό δεν θα έλυνε τίποτα και θα μπορούσε να κάνει το Grexit αναπόφευκτο.

Με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να είναι σε εξέλιξη, και με τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα να ισχυροποιούνται στην Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού, αυτό θα ήταν ένα άλλο πλήγμα για την Ένωση» αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times.

«Η Ελλάδα είναι σαν βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιλογές είναι η εξουδετέρωση της, ελπίζοντας ότι θα φύγει… ή η αναμονή της έκρηξης» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.