Μέτρα για αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά για να επιστρέψουν οι θεσμοί

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα να προνομοθετήσει μέτρα για αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές στέλνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας. «Δεν φτάσαμε ακόμη ούτε στο σημείο εκκίνησης» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα”, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018. Δηλώνει μάλιστα ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Ο κ. Βίζερ τονίζει ότι το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο), καθώς και για τα Εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ο ίδιος προειδοποιεί πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία, απορρίπτει τα σενάρια Grexit, αλλά τονίζει ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ», ενόψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει από σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ και το μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Καθοριστική είναι και η συνάντηση των Μέρκελ και Λαγκάρντ την Τετάρτη στο Βερολίνο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν μία προπαρασκευαστική συνάντηση χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Μονάχου.