Ο Πενς καθησυχάζει την ΕΕ, «οι ΗΠΑ μένουν στη δέσμευση των κοινών αξιών»

Βρυξέλλες.- Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της ΕΕ για τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, λέγοντας στις Βρυξέλλες πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ «μοιράζονται κοινές αξίες» και πως η Ουάσινγκτον «μένει δεσμευμένη» στους κοινούς στόχους με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Πενς επανέλαβε το μήνυμα που είχε στείλει και από το Μόναχο, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα θεωρούν υπόλογη τη Ρωσία στην ουκρανική κρίση την ώρα που θα «αναζητείται νέο έδαφος με τη Μόσχα».

«Ο πρόεδρος Τραμπ μού ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα συνεχιζόμενης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο Πενς στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται κοινές αξίες, μένουμε δεσμευμένοι στους στόχους μας. Πρέπει να είμαστε σθεναροί και ενωμένοι στην αντιμετώπιση των απειλών στην ασφάλεια και την σταθερότητα της Ευρώπης» είπε, σημειώνοντας τη συμμαχία στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος κάελσε την ΕΕ να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην «ένταση της προσπάθειας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη».

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Πενς επανέλαβε πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να θεωρούν υπόλογη τη Ρωσία για την Ουκρανία».

«Είμαστε δεσμευμένοι στην υπέρασπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ευρωπαϊκών κρατών» τόνισε ο Πενς, καλώντας «και την Ουκρανία και τη Ρωσία να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας». «Θα αναζητήσουμε κοινό έδαφος με τη Ρωσία», σημείωσε ο Πενς.

Newsroom ΔΟΛ

(Φωτογραφία:  Reuters )