Eurogroup: Επιστρέφουν οι θεσμοί, αποδέχθηκε -υπό όρους- η Αθήνα τα μέτρα -Η ΝΔ

Αθήνα.- Την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος ενός εντυπωσιακά γρήγορου Eurogroup.

Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, τόνισε, αλλά υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεσμούς ότι με την επιστροφή τους θα καταλήξουμε σε συμφωνία (staff level agreement) και θα επιστρέψουμε στο Eurogroup για την επικύρωσή της.

Αναφορικά με το τι «έδωσε» η Αθήνα για να γυρίσουν οι θεσμοί ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφώνησε για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό, συνταξιοδοτικό και αγορά εργασίας, το περιεχόμενο των οποίων όμως, καθώς και το ύψος των μέτρων, θα συγκεκριμενοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές και το κουαρτέτο.

Από την πλευρά της η Αθήνα, μόλις έγινε γνωστό ότι συναίνεσε στην υιοθέτηση μέτρων-μεταρρυθμίσεων για μετά το 2019, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκεται για νέα μέτρα λιτότητας. «Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς ωστόσο για αυτή τη δήλωση της Αθήνας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με διπλωματικό τρόπο εξήγησε ότι εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν και τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα δημιουργείται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μέτρα ανάπτυξης σε συμφωνία πάντα με τους θεσμούς.

«Και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη μετατόπιση της έμφασης του ελληνικού προγράμματος από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν δυνητικά να δημιουργήσουν το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει για αναπτυξιακά μέτρα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ντάισελμπλουμ.

Πάντως, σε καθαρούς όρους δεν υπάρχει κανένα ευρώ νέα μέτρα, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Π.Μοσκοβισί.

Για την επιστροφή των θεσμών δεν χρειάζεται η νομοθέτηση μέτρων εκ μέρους της Αθήνας, ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για την εκταμίευση της δόσης. Προκειμένου να πάρει η Αθήνα το πράσινο φως και τα χρήματα, πρέπει τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν με το κουαρτέτο να νομοθετηθούν.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία ο Γ.Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει επείγον ζήτημα ρευστότητας. Ωστόσο αναγνώρισε και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, αλλά και να διατηρηθεί η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, που έχει δειλά αρχίσει.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ

«’Αλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. ‘Αλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο το χρόνο της ολοκλήρωσής της. Όλα παραπέμπονται για το μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με την σημερινή απόφαση του Eurogroup.

Η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο και σημειώνει πως «σήμερα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει…»

Η ΝΔ λέει επίσης ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης.

«Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια. Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), πάνω σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος . Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής υποστήριξης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ