Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το Eurogroup

Αθήνα.-Οι αποφάσεις του Eurogroup βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου.

Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου, είπε στους δημοσιογράφους ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία, διευκρίνισε, αλλά είναι σημαντικό ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία (staff level agreement) και να επανέλθει το Eurogroup για την επικύρωσή της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία περιέλαβε και τον ορισμό της περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η εν λόγω συμφωνία, σημείωσε, «εφόσον και όταν επιτευχθεί» θα «ξεκλειδώσει» μια «πολιτική συζήτηση» σε επίπεδο Eurogroup για τα τελευταία στάδια του ελληνικού προγράμματος, «πιο ρεαλιστικούς» στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Newsroom ΔΟΛ