Αναγνωρίστηκε στην Ιταλία ο γονεϊκός ρόλος δυο ομοφυλόφιλων

Για πρώτη φορά η ιταλική δικαιοσύνη αναγνώρισε τον γονεϊκό ρόλο δυο ομοφυλόφιλων πατεράδων, οι οποίοι απέκτησαν δυο παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με την βοήθεια παρένθετης μητέρας. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το εφετείο της πόλης Τρέντο, στην βορειοανατολική Ιταλία.

Οι δικαστές, μεταξύ των άλλων θέλησαν να υπογραμμίσουν ότι «επικυρώνεται η ισχύς αμερικανικού εγγράφου που πιστοποιεί την γονεϊκή σχέση και των δυο ανδρών με τα παιδιά» ενώ ιταλοί νομικοί τονίζουν πως «με την απόφαση αυτή γίνεται σαφές ότι δεν έχει σημασία χάρη σε ποιά επιστημονική μέθοδο αναπαραγωγής γεννήθηκε το παιδί, αλλά η βούληση να αναλάβει, το ζευγάρι, υποχρεώσεις και καθήκοντα του γονέα».

Τα δικαιώματα των παιδιών, ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή θεωρούνται σαφώς σημαντικότερα από την ύπαρξη ή όχι, γενετικής σχέσης με έναν από τους δυο γονείς.

«Ελπίζουμε όλα τα δικαστήρια της Ιταλίας να ακολουθήσουν, τώρα, τον δρόμο του εφετείου του Τρέντο, ώστε να μπορέσει να αναγνωρισθεί, πάντα, η σχέση των παιδιών και με τους δυο ομοφυλόφιλους γονείς τους», σχολίασε ο ιταλικός σύνδεσμος των «οικογενειών Ουράνιο Τόξο», σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην είδηση, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα δεν έχει ακόμη εγκριθεί ένας σαφής νόμος που να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις ομοφυλόφιλων ζευγαριών που αποκτούν παιδιά με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας.