Στα “μαχαίρια” πιάστηκαν χθες κυβέρνηση -ΚΕΔΕ

Αθήνα.- Στα “μαχαίρια” πιάστηκαν χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δημάρχων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης με αφορμή τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Απάντηση στην ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τίτλο, «Από <βλαχοδήμαρχοι>, πασάδες στα Γιάννενα», δίνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο κ. Πατούλης, συνήθιζε, ως τώρα, να δρα ως τοπικός κομματάρχης της πιο ακραίας πλευράς της Ν.Δ.». Αλλά, τον κατηγορεί ότι «σήμερα, όμως, ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιολογίας και ποταπότητας. Όσο κι αν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ΚΕΔΕ ως όχημα για προσωπικούς, ιδιοτελείς σκοπούς, είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης δεν συμμερίζεται τέτοιου είδους αθλιότητες», καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

Αντιπαράθεση υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την αυτοδιοίκηση

Απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη έδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης με αφορμή ανακοίνωση από το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών για σχόλιο του κ. Πατούλη.

«Ο κ. Σκουρλέτης ως υπουργός Εσωτερικών σύντομα θα καταλάβει ότι είναι άδικες οι επιθέσεις του απέναντι στους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και θα υποχρεωθεί να παρουσιάσει το επίσημο κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης αναφέρει ο κ. Πατούλης και ζητάει από κ. Σκουρλέτη να απαντήσει αν υιοθετεί τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κογκρέσου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

«Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει παρά τις όποιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να αγωνίζεται για μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι κουκούλες κάθε μέρα που περνά, πέφτουν κι αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Απάντηση Σκουρλέτη στην ΚΕΔΕ

Νωρίτερα το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, απαντώντας σε σχόλιο του προέδρου της ΚΕΔΕ ανέφερε πως «ο κ. Πατούλης, για άλλη μια φορά υπερασπίζεται παρωχημένες, παλιομοδίτικες απόψεις. Η αντίληψη, βάσει της οποίας κάποιοι αντιμετωπίζουν τους δημάρχους ως “πασάδες στα Γιάννενα” αφορά τον προπερασμένο αιώνα».

Στην απάντησή του το γραφείο του υπουργού ερωτά τον κ. Πατούλη αν γνωρίζει ότι «η απλή αναλογική, ως μέσο αποτύπωσης της αυθεντικής έκφρασης των λαϊκών συσχετισμών εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» και διερωτάται: «Αλήθεια, είναι η απλή αναλογική που οδηγεί στην άλωση της Αυτοδιοίκησης κι όχι η παλαιοκομματική τακτική του χρίσματος «εκλεκτών» και το σημερινό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα;»

Σύμφωνα με το υπουργικό γραφείο η «εξήγηση για τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Πατούλης δόθηκε χθες, από τις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Βορίδη, υπεύθυνο της ΝΔ για θέματα Αυτοδιοίκησης».

Ανακοίνωση ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ σε σχετική ανακοίνωσή της ανέφερε πως «είναι αναμφισβήτητο ότι στο κόμμα που αποτελεί το βασικό εταίρο της σημερινής κυβέρνησης, ακόμη και τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, ποτέ δεν της ήταν αρεστός ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης.

Θυμόμαστε όλοι με θλίψη πως κάποτε μας χαρακτήρισαν «βλαχοδήμαρχους». Ελπίζαμε ότι η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών θα είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να ωριμάσουν πολιτικά και να αντιληφθούν ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός κι αξίζει σεβασμού από τους εκπροσώπους της Κεντρικής κυβέρνησης».

«Δεν θα του δώσουμε επιπλέον «λογαριασμό» για τις επαφές που θα κάνουμε με όλα τα κόμματα, προκειμένου να τα ενημερώσουμε για τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. στο ζήτημα της αλλαγής του Καλλικράτη.

Τέλος, όσον αφορά το σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, ο κ. Σκουρλέτης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας κάνει μαθήματα δημοκρατικής συμπεριφοράς. Στην «οικογένεια» της Αυτοδιοίκησης δεν κυκλοφορούν ούτε «μπαχαλάκηδες», ούτε «κουκουλοφόροι», ανέφερε η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.