Δολοφονία Κιμ: Με συνέλαβαν για να πλήξουν τη δημοκρατία της Βόρειας Κορέας

Μαλαισία.-Ο ύποπτος από τη Βόρεια Κορέα που ανακρίθηκε σε συνάρτηση με τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ είπε πως έπεσε θύμα συνωμοσίας των μαλαισιανών αρχών οι οποίες μάλιστα τον απείλησαν προκειμένου να αποσπάσουν την ομολογία του.

Ο Ρι Τζονγκ Τσολ είπε πως η κράτησή του ήταν στημένη και σκοπό είχε να βλάψει την τιμή της δημοκρατίας σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τις δηλώσεις του αυτές ο Τζονγκ Τσολ τις έκανε την Παρασκευή, την ώρα που βρισκόταν έξω από την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο, ενώ είχε λάβει την απόφαση της Μαλαισίας να τον απελάσει.

Οι αρχές της Μαλαισίας αναγκάστηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο μιας και δεν είχαν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία.

«Μου είπαν πως αν απλά αποδεχόμουν τις κατηγορίες τους θα μου κανόνιζαν μια καλή και ήσυχη ζωή στη Μαλαισία» είπε προσθέτοντας πως «τότε κατάλαβα πως όλο αυτό ήταν παγίδα ώστε να πλήξουν τη φήμη της χώρας μου».

Ο βορειοκορεάτης στην κατάθεσή του είπε πως την ημέρα της δολοφονίας του ετεροθαλούς αδερφού του Κιμ Γιονγκ-ουν δεν βρισκόταν καν στο αεροδρόμιο.

Οι αρχές της Μαλαισίας αναζητούν πολλούς ακόμα βορειοκορεάτες που θεωρούν ότι σχετίζονται με τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ. Στη λίστα των υπόπτων συμπεριλαμβάνεται και αξιωματούχος της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στη Μαλαισία.