Εξαρθρώθηκε γιγαντιαίο κύκλωμα τοκογλυφίας

Ένα εκατομμύριο ευρώ σε χαρτονομίσματα, χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού και επιταγές, καθώς και έξι συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, για την εξάρθρωση κυκλώματος τοκογλυφίας το τελευταίο τριήμερο, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Για την αποδόμηση του κυκλώματος, η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και εξαπλώθηκε σε Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας. Στο πλαίσιο των ερευνών, αποκαλύφθηκε πλήρως, η εγκληματική δράση της οργάνωσης, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης, αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, με τη μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών, δηλαδή έκαναν «σπάσιμο επιταγών».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν τα έξι μέλη της οργάνωσης, ανάμεσα τους και ο 65χρονος φερόμενος ως ο εγκέφαλος της συμμορίας.

Ειδικότερα εκτός από τον 65χρονο, συνελήφθησαν τέσσερις ακόμα Έλληνες ηλικίας 45, 51, 31 και 50 ετών και ένας 34χρονος Βούλγαρος, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τους αστυνομικούς ως κεντρικοί βραχίονες της οργάνωσης.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της οργάνωσης, τρεις Έλληνες, ηλικίας 23, 61 και 67 ετών και 44χρονος Πακιστανός, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και 61χρονο, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της τοκογλυφίας.

το πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν και εξακριβώθηκε η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών. Η οργάνωση λειτουργούσε με αρχηγό, εισπράκτορες και υπεύθυνους νομιμοποίησης εσόδων, καθοδήγησης, καθώς και εντοπισμού θυμάτων. Μάλιστα οι αστυνομικοί βρήκαν και το «πελατολόγιο», σε τετράδια με σημειώσεις σε αυτοκίνητα και σπίτια των συλληφθέντων.

Τα μέλη της οργάνωσης, αφού εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματά τους, στη συνέχεια τους δάνειζαν χρηματικά ποσά, παρακρατώντας ως εγγύηση, μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

Στη βίλα -φρούριο του φερόμενου ως εγκέφαλου στο Πικέρμι Αττικής, σε φρεάτιο παλιού ανελκυστήρα, μέσα σε δύο χρηματοκιβώτια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 612.000 ευρώ, 66.022 δολάρια ΗΠΑ, 8.760 λίρες Αγγλίας, 100 χρυσές λίρες και ποσότητες χρυσού σε φύλλα και πλάκες. Η έρευνα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων εμπλεκόμενων στην υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.