Πού μοιράζονται οι 149,1 τόνοι χρυσού της Ελλάδας

Σε Ελβετία, Βρετανία και Νέα Υόρκη βρίσκονται οι μισοί τόνοι χρυσού  της χώρας.

Σχεδόν το  50% των αποθεμάτων χρυσού της Ελλάδας φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ ενώ το υπόλοιπο 50% βρίσκεται σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εδώ και δεκαετίες στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.

Πιο συγκεκριμένα, τα ελληνικά αποθέματα βρίσκονται «μοιρασμένα» κατά 29% στις ΗΠΑ, κατά 20% στο Ην. Βασίλειο, κατά 4% στην Ελβετία και κατά 47% εντός της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η κάλυψη εθνικών αναγκών σε πιθανές έκτακτες περιστάσεις. Σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η φύλαξη μέρους του χρυσού και εκτός συνόρων αποτελεί διεθνή πρακτική για σχεδόν όλες τις κεντρικές τράπεζες. Κατά συνέπεια, δεν συνιστά ελληνική πρωτοτυπία.

Σε αριθμούς αυτό σημαίνει σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ότι οι απαιτήσεις σε χρυσό της Ελλάδας φτάνουν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5.261,8 εκατομμύρια ευρώ ενώ μόνο το 2016οι πολίτες εξαργύρωσαν συνολικά 56.972 χρυσές λίρες έναντι 27.080 που αγόρασαν. Αυτό συνέβη καθώς οι φορολογούμενοι χρειάστηκαν ρευστό για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, από το 2000, προκειμένου η ΤτΕ να κάνει ευχερέστερη τη διαχείριση του αποθέματος χρυσού της, το αναβάθμισε, μετατρέποντάς το σε ράβδους χρυσού διεθνών προδιαγραφών. Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίστηκαν τα αποθέματα χρυσού που φυλάσσονταν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος (στη Fed της Νέας Υόρκης, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στη UBS της Ζυρίχης).

Fortunegreece.com