Το 2016 έκλεισε με ύφεση και όχι με ανάκαμψη! Περιμένει τα στοιχεία του Απρίλη η κυβέρνηση

Αθήνα.- Στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, τα νεώτερα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016 έρχονται για να αφοπλίσουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με το ΔΝΤ.

Πάντως η Κυβέρνηση λέει ότι περιμένει τα στοιχεία του Απριλίου. Οι ίδιες πηγές στέκονται και στη δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, η οποία ανέφερε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και επομένως όχι τελικά.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι -μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- σημείωναν ότι η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία και σημείωναν ότι βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας παραμένει η 20ή Μαρτίου.

Παρά τα κακά νέα από την ΕΛΣΤΑΤ, επαναλάμβαναν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική, δηλαδή να κλείσει το Staff Level Agreement και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ανέφεραν, ακόμη, ότι στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ανασκόπηση για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα.

Η ΕΛΣΤΑΤ

Τα αναθεωρημένα στοιχεία είναι αναμφίβολα μια ψυχρολουσία. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο ήταν αρνητικό κατά 1,2% αντί 0,4%, που ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 δεν ήταν θετικό κατά 0,3%, όπως αρχικά εκτίμησε η αλλά αρνητικό κατά 1,1%! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το 2016 δεν έκλεισε με ανάκαμψη, όπως αρχικά υπολογιζόταν, αλλά με οριακή ύφεση 0,05%.

Το αποτέλεσμα αυτό δυσχεραίνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για δύο λόγους. Αφενός αδυνατίζει τα τεχνικά επιχειρήματα για το θετικό αντίκτυπο μέτρων και μακροοικονομικών επιδόσεων στις επόμενες χρονιές. Αφετέρου δίνει το “πάτημα” στο ΔΝΤ να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Ελλάδας, διατηρώντας επί της ουσίας επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία της Eurostat.

Η εξέλιξη καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσδοκώμενη αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για το κενό του 2019 κι ως εκ τούτου τα 3,6 δισ ευρώ δύσκολα θα φύγουν από το τραπέζι. Επιπλέον η αναθεώρηση του ΑΕΠ δημιουργεί προβλήματα και στη συζήτηση για το πώς και πότε θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση των αντίμετρων, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για ένα μηχανισμό που θα βασίζεται στις προβλέψεις και όχι στην εκ των υστέρων επικύρωση των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Το Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ «Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί (προσωρινά στοιχεία), Δ΄ τρίμηνο 2016» –Δείτε το pdf

πηγή: iefimerida.gr