Μικρή πρόοδος και κλίμα σύγκλισης στη μαραθώνια συνάντηση με τους θεσμούς

Αθήνα.- Μικρή πρόοδος και κλίμα σύγκλισης υπήρξε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, όπου τέθηκαν επί τάπητος αρκετές από τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης.

«Ναι, υπάρχει πρόοδος […] Υπάρχει κάπου σύγκλιση και αυτό είναι καλό», δήλωσε κυβερνητική πηγή, μετά το πέρας της σχεδόν 5ωρης συνάντησης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σύγκλιση υπήρξε στη μείωση του αφορολόγητου, μέτωπο όπου η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως λόγω του φορολογικού συστήματος περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος.

Όσον αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη, όπου η Αθήνα έχει εντονότερες ενστάσεις, δεν υπήρξε συμφωνία σε αριθμούς, αν δηλαδή η μείωση θα ισοδυναμεί με 1% του ΑΕΠ όπως ζητά το ΔΝΤ ή 0,75% του ΑΕΠ που φέρεται να αντιπροτείνει η κυβέρνηση. Παρά ταύτα, κατά την ίδια πηγή οι διαβουλεύσεις προόδευσαν.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η περικοπή στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστεί το 2018, με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται για το εάν η εφαρμογή θα έλθει το 2019 ή το 2020.

Η μεγαλύτερη προσέγγιση υπήρξε όσον αφορά τον μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού για ρύθμιση χρεών, όπου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πλέον ελάχιστη.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση όπου επίσης φαίνεται να υπήρξε πρόοδος, με τον αξιωματούχο να σημειώνει πως το ζητούμενο είναι να καταρτιστεί ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα που θα «πιάσει τόπο».

Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες πως οι δανειστές θα αποχωρούσαν από την Αθήνα, ωστόσο, όπως δήλωσε η πηγή, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη, το πρωί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στις 15:00 το μεσημέρι σε επίπεδο επικεφαλής και υπουργών. Στη συνέχεια τα κλιμάκια ενδέχεται να αναχωρήσουν προσωρινά από τη χώρα μας.

 

πηγή:Skai