Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο,τι κάνω το κάνω για τους ομογενείς, τους Ελληνες και την Ελλάδα

Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ.- Πανδαιμόνιο έγινε για μία ακόμα φορά για χάρη του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Ελληνας σούπερ σταρ του ΝΒΑ γνώρισε μία ακόμα μοναδική ελληνική βραδιά, αυτή τη φορά στη Φιλαδέλφεια, μετά τον αγώνα των Μπακς με τους Σίξερς. Δύο χρόνια μετά την «πρώτη» του γνωριμία με τους ομογενείς της Φιλαδέλφεια ο Γιάννης είδε και πάλι τους ομογενείς να τον αποθεώνουν και να του δείχνουν την αγάπη τους. Πάνω από 1.500 Ελληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Βασίλη Ζώνιου και Γιάννη Βασιλείου και έδωσαν το παρών στο γήπεδο των Σίξερς για χάρη του Αντετοκούνμπο. Ηταν κάτι το μοναδικό.

Παντού ελληνικές σημαίες, κασκόλ της Εθνικής Ελλάδας, φανέλες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, ποδοσφαίρου, του Γιάννη με το Νο 34 που φοράει στην «αγαπημένη όλων των Ελλήνων και φυσικά ελληνικά να ακούγονται για τον Γιάννη. «Γιάννη, Ελλάδα, Ελληνες, ζήτω, να σαι καλά» ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν περισσότερο μετά τα χειροκροτήματα για τον σούπερ σταρ του ΝΒΑ. Και ο Αντετοκούνμπο βλέποντας αυτό την γαλανόλευκη «θάλασσα» από ομογενείς έκανε κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ μέχρι τώρα, έβγαλε το κινητό του και τους τράβηξε φωτογραφία!Κι αν έχει δει την αγάπη των ομογενών, όμως αυτό που έζησε στην Φιλαδέλφεια ήθελε να το κρατήσει για πάντα.
«Ηταν απίστευτο, φανταστικό αυτό που ζήσαμε. Πάνω από 1.500 ομογενείς βρέθηκαν στο γήπεδο. Παντού έβλεπες Ελληνες, σημαίες, γαλανόλευκα. Απίστευτο. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές και δεν θα σβήσουν ποτέ από το μυαλό μας και την καρδιά μας», η πρώτη ατάκα του εκ των διοργανωτών της Ελληνικής Βραδιάς για τον Αντετοκούνμπο, Γιάννη Βασιλείου που μαζί με τον Βασίλη Ζώνιο δεν έφυγαν δίπλα από τον τιμώμενο. Τόσο ο Γιάννης όσο και ο πρωταθλητής με τους Κινγκς στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ της Φιλαδέλφειας, Βασίλης, είχαν μόνο καλά λόγια για τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα.

«Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. ‘Είναι απίστευτο όλο αυτό’, μας είπε όταν είδε τον κόσμο και έβγαλε το κινητό του για βίντεο και φωτογραφίες. Και πριν δύο χρόνια είχαμε κάνει κάτι παρόμοιο αλλά αυτό ξεπερνούσε κατά πολύ. Μάλιστα του κάναμε και δώρο ένα… κάδρο με φωτογραφία από την προ διετίας εκδήλωση. Και μόλις το είδε τον ρωτήσαμε αν το θυμάται και μας είπε ‘φυσικά και θυμάμαι τους Ελληνες της Φιλαδέλφειας’. Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που μας κάνει περήφανους και ευτυχισμένους. Θέλω να πούμε πως πρόκειται για ένα παιδί που αγαπάει πάρα πολύ την Ελλάδα και πως μέσα από το μπάσκετ και όλο αυτό που γίνεται κάνει γνωστή και περήφανη την Ελλάδα. Και μαζί κάνει περήφανους κι εμάς. Είμαστε περήφανοι για τον Γιάννη και τον ευχαριστούμε. Και εδώ που έρχεται και μιλάει μαζί μας, με τα μικρά παιδιά, που υπογράφει αυτόγραφα. Θέλω να πω πως περίμενε όλη η ομάδα των Μπακς για να είναι κοντά μας ο Γιάννης κι εκείνος δεν μας χάλασε χατίρι».

Τα ελληνικά του Γιάννη
Ο Βασίλης Ζώνιος και ο Γιάννης Βασιλείου τα είχαν οργανώσει όλα τέλεια. Οπως άλλωστε και την πρώτη φορά. Μόνο που τώρα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πάνω από 1.500 Ελληνες έδωσαν το παρών φωνάζοντας «Γιάννης, Γιάννης». Δίπλα του, οι διοργανωτές της ελληνικής βραδιάς, με τον Βασιλείου να καλωσορίζει τον Αντετοκούνμπο λέγοντάς του «Γιάννη, Καλωσήρθες στην Φιλαδέλφεια. Είμαστε πολλοί Ελληνες που ζούμε εδώ και πάρα πολλοί ήρθαν εδώ για να σε δούμε. Σ’ ευχαριστούμε πολύ, μας κάνεις περήφανους. Θα θέλαμε να μας δώσεις ένα μήνυμα».

Ο Ελληνας σταρ ρώτησε «στα ελληνικά ή στα αγγλικά;». Και το γήπεδο σείστηκε «στα ελληνικάαααα» και ο σούπερ Γιάννης δεν τους χάλασε χατήρι. Με ένα μεγάλο χαμόγελο είπε: «καταρχάς να ευχαριστήσω όλους σας για τη στήριξη. Ευχαριστώ όλους σας που ήρθατε στο γήπεδο για μένα. Ο,τι κάνω μέσα αλλά και έξω από το γήπεδο το κάνω για σας και για την Ελλάδα. Ευχαριστώ όλους για τη στήριξη».

Στη συνέχεια ο Βασιλείου τον ρώτησε «περίμενες τέτοια στήριξη και τέτοια παρουσία» για να πει ο Γιάννης «με τίποτα».
Στην συνέχεια έβγαλε το κινητό και φωτογράφησε τους ομογενείς που είχαν γεμίσει το γήπεδο.

Η εκδήλωση
Η Ελληνική Βραδιά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ξεκίνησε με το χορευτικό συγκρότημα ΖΗΤΩ από το Λάνκαστερ με παιδιά μικρής ηλικίας, ενώ στο ημίχρονο του αγώνα των Σίξερς με τους Μπακς το συγκρότημα Pan-Macedonians Society Alumni Dancers γέμισε με ελληνική περηφάνια το γήπεδο, χορεύοντας ελληνικούς χωρούς.
Εκεί όμως που πραγματικά έγινε… χαμός και δάκρυσαν όλοι στο γήπεδο ήταν όταν η 16χρονη Ελενα Ηλιάδη πήρε το μικρόφωνο για να τραγουδίσει τον Εθνικό Υμνο της Αμερικής, πριν την έναρξη του αγώνα. Μαγική φωνή. Ολο το στάδιο άκουγε την μικρή από το Τσέρι Χιλ να τους μαγεύει. Μία μελωδία στη φωνή, αλάνθαστη, σοβαρή όσο πρέπει η Ελενα έκανε σίγουρα περήφανη την οικογένειά της, τον γνωστό καρδιοχειρουργό πατέρα της Ηλία Ηλιάδη, όλο το Τσέρι Χιλ και φυσικά την Ομογένεια της Φιλαδέλφεια και όλο τον Ελληνισμό. Μετά το τέλος του ύμνου όλο το γήπεδο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και επευφημίες για την 16χρονη Ελενα Ηλιάδη.

Μετά το τέλος του αγώνα του ΝΒΑ βγήκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τα… πολιτικά του και έγινε… πανζουρλισμός. Ολοι έπεσαν πάνω του ζητώντας αυτόγραφα και φωτογραφίες. Κοντά του έφτασαν αμέσως τόσο ο Βασίλης Ζώνιος όσο και ο Γιάννης Βασιλείου, λέγοντάς τους πόσο έκπληκτος έμεινε από τον κόσμο. Υπέγραψε πολλά αυτόγραφα και αφού μίλησε στα ελληνικά στη συνέχεια έβγαλαν όλοι μαζί μία μεγάλη φωτογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα… νοήματα από τους ανθρώπους των Μπακς που περίμεναν για να φύγουν ο Γιάννης το καθυστερούσε.

Μετά την αποχώρηση του αστέρα του ΝΒΑ παιδιά και γονείς έκαναν σουτάκια στις μπασκέτες.
«Τι να πω για τον Γιάννη. Είναι τόσο οικείος, τόσο θετικός, τόσο καλός. Ηταν εκεί για μας. Και του άρεσε πάρα πολύ. Μας το είπε και το είπε και στον κόσμο ‘είμαι πολύ συγκινημένος και χαρούμενος. Ευχαριστώ που με στηρίζεται», είπε κλείνοντας ο Γιάννης Βασιλείου, που μαζί με τον Βασίλη Ζώνιο έχουν μία ακόμα εκδήλωση στα σκαριά. Αυτή τη φορά την Πέμπτη, 9 Μαρτίου στο γνωστό… στέκι του Ελληνικού πρωταθλήματος Μπάσκετ της Φιλαδέλφειας, στο κλειστό του Αγίου Δημητρίου Απερ Ντάρμπι σε μία γιορτή με βραβεία για το πρωτάθλημα.

 

*Αναδημοσίευση απ΄το ekirikas.com