Αντισυνταγματικές και μη νόμιμες οι απομακρύνσεις διοικητών από τα δημόσια νοσοκομεία

Αθήνα.- Αντισυνταγματικές και μη νόμιμες κρίθηκαν οι απομακρύνσεις διοικητών από τα δημόσια νοσοκομεία το 2015.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη δικαίωσε δέκα από αυτούς και έπονται και άλλες αποφάσεις.

Οι παύσεις των διοικητών έγιναν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τους περισσότερους διοικητές, τότε, των δημοσίων νοσοκομείων.

Τί αποφάσισε στο ΣτΕ και γιατί ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις των Ξανθού- Πολάκη.

Μη νόμιμες και αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες το 2015 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, πρόωρα, διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοσίων νοσοκομείων.

Το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τρίτο) με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έκρινε ότι η παύση από τα καθήκοντά τους για δέκα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοςίων νοσοκομείων, που έγινε το 2015 με αποφάσεις αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, ήταν μη νόμιμες και έτσι ακύρωσε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Το 2015 με αποφάσεις των υπουργών Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη από το σύνολο των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των δημοςίων νοσοκομείων οι περισσότεροι αντικαταστάθηκαν – παύθηκαν πρόωρα- και μόλις δώδεκα παρέμειναν στις θέσεις τους.
Κάποιοι από αυτούς που παύθηκε πρόωρα η θητεία τους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενοι τις ς συνταγματικές διατάξεις και κανόνες της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν τις αποφάσεις της διοίκησης και των κρατικών οργάνων.

Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κ.λπ. των νοσοκομείων είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Στις αποφάσεις σημειώνεται μεταξύ των άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

Παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων που αφορά και πάλι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων καθώς πέραν των δέκα που ήδη δικαιώθηκαν προσφυγές έχουν κάνει και άλλοι.

Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις αφορούν τους εξής διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων (σύμφωνα με την σειρά δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ):

1) Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,
2) Άγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο, και
3) Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,
4) Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,
5) Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,
6) Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,
7) Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας,
8) Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,
9) Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνων «Η Σωτηρία» και
10) Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

Τέλος, θεωρήθηκε καταργημένη η δίκη για τον Μιχαήλ Μελετιάδη, αναπληρωτή διοικητή πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου ΑΧΕΠΕΑ και νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης.