Σύνοδος Κορυφής: Τσίπρας: Ναι ζήτησα από την Λαγκάρντ την συμμετοχή του ΔΝΤ

Επιβεβαίωσε πλήρως ο πρωθυπουργός την Κριστίν Λαγκάρντ ότι δηλαδή ζήτησε από το ΔΝΤ να δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό, βέβαια προκαλεί εύλογες απορίες, όπως γιατί με κάθε τρόπο κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το ίδιο θέμα διεμήνυε ότι “μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας είπε για το θέμα της Λαγκάρντ:

«Με την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό οτι έχω κατά καιρούς επικοινωνία. Όχι πάντοτε εύκολη αλλά ειλικρινή και έντιμη και είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του, να μην σπαταλάει τον χρόνο του, να κρατήσει μια σταθερή θέση και με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Και αναφέρομαι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ναι ζήτησα την δέσμευση του ΔΝΤ ότι δηλαδή δεν θα είναι α λα καρτ μόνο με μέτρα αλλά και στο ζήτημα του χρέους. Η γνωστή ευρωπαϊκή πρακτική πετάμε την μπάλα μπροστά αλλά να περάσουμε σε μια συνολική λύση για το πρόβλημα».

Στο ερώτημα πως περιμένει να κλείσει η αξιολόγηση όταν δεν υποχωρεί το ΔΝΤ είπε: Το ΔΝΤ έχει μάθει να ζητάει αλλά οι αποφάσεις παίρνονται από το σύνολο των θεσμών και υπο τη επίβλεψη και άλλων θεσμών. Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές εδώ και 7 χρόνια αλλά πιστεύουμε ότι θα έρθουμε σε ένα θετικό αποτέλσμα. Η λύση να είναι και κοινωνικά βιώσιμη.

Ερωτηθείς για το εάν στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησε με την Ανγελε Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι το θέμα ένταξης της Ελλάδας στο QE και αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κα Μέρκελ είναι “υπερβολικά – ενισχυτικά αισιόδοξη”, περισσότερο μάλιστα και από τον ίδιο.

«Επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα όσα λέγονται για κρίση στις σχέσεις του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Αλλά οι Απόκριες τελείωσαν και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι στον Απρίλιο, σημειώνοντας πως είναι δεδομένο ότι υπάρχει καθυστέρηση, για την οποία όλοι ξέρουμε που οφείλεται, αλλά πρόσθεσε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου. Σε ερώτηση για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο κλιμακίων. «Το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία που αφορά χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» είπε, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο και γι’ αυτό είναι υποχρέωση των ευρωπαϊκών θεσμών να το “επιβάλουν”. Χαρακτήρισε σεβαστές τις θέσεις του Ταμείου, αλλά έριξε το γάντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην Κομισιόν και το Eurogroup.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί αλλά σημείωσε πως όλα θα “ξεπαγώσουν” μετά το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. «Εμείς πρέπει να μείνουμε στις θέσεις μας με διάθεση διαλόγου. Είναι κατανοητό ότι ενόψει του δημοψηφίσματος, δεν περιμένουμε μέχρι τις 16 Απριλίου επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου αλλά δεν θα κόψουμε και τις γέφυρες». Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στο Κυπριακό θέλει λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου, βιώσιμη και εξέφρασε την ελπίδα μετά το τουρκικό δημοψήφισμα να διαμορφωθεί θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Για τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου εξωτερικών Τσαβούσογλου ο οποίος χαρακτήρισε κακομαθημένο τον Πάνο Καμμένο ο κ.Τσίπρας μίλησε για νευρικότητα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Δεν δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις δηλώσεις γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται και παρακολουθεί και η διεθνής κοινότητα την σοβαρότητα των δηλώσεων αυτών και έχουν όλες απαντηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών».

Χαρακτήρισε δώρο την άρνηση Μητσοτάκη να ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα, όπως και επίσης χαρακτήρισε δώρο το γεγονός ότι δεν υπερψήφισε η ΝΔ την 13η σύνταξη.

Ο πρωθυπουργός είπε νωρίτερα, ότι «πετύχαμε να γίνει ειδική αναφορά για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη μελη που η ανεργία παραμένει δυσανάλογα υψηλή. Μπορεί στο σύνολο των 28 να έχουμε επανελθει στα επίπεδα προ κρίσης αλλα δεν έχει συμμετρικότητα».

Είπε ακόμα ότι αυτές οι ανισότητες είναι που μας αναγκάζουν να δουμε συγκεκριμένες πολιτικές για να αμβλύνουμε τις ανισότητες. «Είναι μια έμμεση παραδοχή ότι η πολιτική της λιότητας πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πάθει την μεγαλύτερη ζημιά», είπε. Ζήτησε για ακόμα μια φορά η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE και να εξειδικευθούν τα μέτρα για το χρέος για να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι συζητήθηκε το θέμα της μετανάστευσης και παρουσίασε τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές αρχές στα πλαίσια του ευρωπαικου και διεθνούς δικαίου. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι ζήτησε αναθεώρηση του συστήματος ασύλου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Τουρκία και την προκλητική ρητορική της όπως είπε. Αλλα και της στρατιωτικής δραστηριότητας. «Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για τα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή όμως θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνους δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της». Κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ και έφερε ως παράδειγμα το προσφυγικό που κάποιες χώρες ενώ συμμετέχουν στα καλά, στα δύσκολα αρνούνται την αλληλεγγύη.

Δεν μιλάμε, είπε για αποκλεισμούς ή εξαιρέσεις από τος υφιστάμενες δομές της Ευρώπης αλλά μιλάμε για χώρες που επιθυμούν εμβάθυνση της συνεργασίας και της δράσης.