“Θα έχουμε νεκρούς”, φώναζε ο δράστης της επίθεσης στο Ορλί

Παρίσι.- «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ (…) Θα έχουμε νεκρούς», φώναζε ο δράστης της επίθεσης  που αποτράπηκε εν τη γενέσει της, στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού,σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο 39χρονος Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ, Γάλλος υπήκοος, που επιχείρησε να αρπάξει το όπλο μίας στρατιωτίνας, αφού πρώτα πέταξε στο πάτωμα μια τσάντα που περιείχε ένα δοχείο με βενζίνη, τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά αστυνομικού. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν η στρατιώτης κατόρθωσε να κρατήσει το τυφέκιό της.

Πλην του νεκρού δράστη, 14 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, ανάμεσά τους και τέσσερις στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Αρχικά οι γαλλικές Αρχές ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν τραυματίες.

Την υπόθεση έχουν αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και εισαγγελία, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει «πιθανότητα» τρομοκρατικού κινήτρου, η οποία θα ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Λε Ρου επιβεβαίωσε ότι ο δράστης του Ορλί συνδέεται με τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα στο προάστιο Σεν – Σαν Ντενί του βόρειου Παρισιού. Από το περιστατικό τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός, ο οποίος και νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο νεαρός που σκοτώθηκε στο Ορλί πυροβόλησε τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να ελέγξουν το αυτοκίνητό του, εγκατέλειψε το όχημά του κι έκλεψε άλλο, το οποίο μετέπειτα βρέθηκε σταθμευμένο στο πάρκινγκ του Ορλί.

Ο Μπελγκασέμ στη συνέχεια έτρεξε προς εστιατόριο έτοιμου φαγητού του αεροδρομίου, όμως τραυματίστηκε θανάσιμα από αστυνομικό – συνοριοφύλακα και υπέκυψε επί τόπου.

Ο 39χρονος, είχε κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία και ήταν ελεύθερος υπό όρους.
Με βάση την επιλογή του στόχου και τις ενδείξεις περί ριζοσπαστικοποίησης του δράστη δικαιολογείται ο χειρισμός της επίθεσης ως τρομοκρατικής, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης ότι άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία.