ΔΝΤ για Eurogroup: Παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα

Ουάσινγκτον.- Με μια λιτή ανακοίνωση, το ΔΝΤ αναφέρεται στο αποτέλεσμα του Eurogroup, τονίζοντας ότι ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα.

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση και το Ταμείο καταλήγει:

«Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση».

Το Εurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Οι θεσμοί -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν επιστρέφουν, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου πρόοδος στα κρίσιμα ζητήματα που μένουν ανοιχτά.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, στην συνέντευξη Τύπου.

Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία, συμπλήρωσε, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα καταστεί εφικτό μέχρι το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τότε, προειδοποίησε.

Ωστόσο ο Γ.Ντάισελμπλουμ, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι «υπάρχει ισχυρή βούληση» να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι έχει γίνει πολλή δουλειά, αλλά παραμένουν ακόμη ανοιχτά μερικά σημαντικά θέματα.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένες και ταχύτατες διαδικασίες για να κλειδώσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για σημαντική πρόοδο σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.

«Οι συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί το momentum.

«Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αρκετά πριν, ώστε να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία» είπε ο επικεφαλής του ESM.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε γιατί δεν επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση επί των ανοιχτών ζητημάτων.

«Πάντα υπάρχει το δίλημμα εάν πρέπει πρώτα να λύσουμε τα μικρά τεχνικά ζητήματα και μετά να πάμε στα μεγάλα, ή να ξεκινήσουμε με τα μεγάλα και κατόπιν να πάμε στα μικρότερα» απάντησε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ