Κουμουτσάκος: Κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα

Αθήνα.- Σημαντικά ερωτήματα που εγείρονται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών (15.03.2017), μετά τις συναντήσεις που είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, αναδεικνύει ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας  κ. Γιώργος Κουμουτσάκος με σχετική Κοινοβουλευτική Ερώτησή του προς τον κ. Κοτζιά.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα, από τις δηλώσεις του κ. Υπουργού προκύπτει ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον αμερικανό ομόλογό του και κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους, δεν τέθηκαν μείζονα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ο κ. Υπουργός ερωτάται για το πότε σκοπεύει να θέσει τα πολύ σοβαρά αυτά ζητήματα στη νέα Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και για το ποια ήταν τα αποτελέσματα των εκεί συναντήσεών του.

Ο κ. Κουμουτσάκος στηλιτεύει το γεγονός ότι μένει αναπάντητο από το ΥΠΕΞ το αίτημα για ενημέρωση – στο πλαίσιο του ΕΣΕΠ- των πολιτικών δυνάμεων σχετικά με την πορεία των εθνικών θεμάτων και ειδικά όσον αφορά στη στάση της χώρας μας έναντι της τούρκικης παραβατικής συμπεριφοράς. Ερωτά επίσης τον κ. Κοτζιά για το που βασίζει την – κατ επανάληψη διατυπωμένη- άποψή του ότι οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο οφείλονται στη «νευρικότητα» της Άγκυρας κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τις πρακτικές αυτές έντασης ο κ. Υπουργός τις αντιμετωπίζει ως συγκυριακές.

Σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει:

«Κατέθεσα τη συγκεκριμένη ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό των Εξωτερικών, καθώς οι δηλώσεις που έκανε σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε με αξιωματούχους της νέας αμερικανικής Διοίκησης αφήνουν σοβαρά, ανοικτά ζητήματα και ερωτηματικά. Η χώρα περιβάλλεται από έναν κύκλο αστάθειας: Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική. Η κρίσιμη αυτή περίοδος, δεν επιτρέπει ασαφείς δηλώσεις και γριφώδεις απαντήσεις. Απαιτεί ουσιαστική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και δι’ αυτής του ελληνικού λαού».