Νέο προσφυγικό δράμα, 250 άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου

Ρώμη, Ιταλία.- Τουλάχιστον 250 πρόσφυγες πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο στα ναυάγια δύο φουσκωτών πλοιαρίων που εντοπίστηκαν στα ανοικτά της Λιβύης από ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Η Λάουρα Λανουτσά, εκπρόσωπος της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Pro-Activa Open Arms, ανέφερε ότι μέλη της οργάνωσης ανέσυραν πέντε σορούς που επέπλεαν κοντά στα φουσκωτά, περίπου 24 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης, και πρόσθεσε πως γενικά σε αυτού του είδους τις βάρκες επιβιβάζονται 120 ως 140 άνθρωποι.

«Θεωρούμε ότι η μόνη εξήγηση [για τα ναυάγια αυτά] είναι ότι τα φουσκωτά ήταν γεμάτα κόσμο», δήλωσε η Λανουτσά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, δεν έχουμε δει ποτέ κάποιο από αυτά τα πλεούμενα να μην είναι ασφυκτικά γεμάτο» προσέθεσε.

Η ίδια ανέφερε ότι οι σοροί που ανασύρθηκαν ανήκαν σε πολίτες κρατών της Αφρικής, ηλικίας 16 ως 25 χρονών. Πνίγηκαν κατά τα φαινόμενα περίπου 24 ώρες πριν από τον εντοπισμό τους, το πρωί της Πέμπτης, βόρεια της Σαμπράτας, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα λιβυκά λιμάνια.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στη θάλασσα, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες οι αποπλεύσεις πλεούμενων από τη Λιβύη προς την Ευρώπη αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί στη θάλασσα από την Κυριακή, κάτι που αύξησε στους 21.000 τον αριθμό των μεταναστών οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία φέτος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό