Ο ομογενής Βουλευτής Σωτήρης Δελής στην έκκληση “να βάλει πλάτη” η ομογένεια

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο από τον ομογενή Βουλευτή του σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Σωτήρη Δελή, αναφορικά με την έκκληση που απηύθυνε από την Νέα Υόρκη προς την ομογένεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) κ. Αλ. Τριανταφυλλίδης να “βάλει πλάτη” ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενέτειρα.
Κε Μαλασπίνα,
Χθες η Ελλάδα τίμησε τους ήρωες της επανάστασης του 1821. Τους ανθρώπους που χωρίς ανταλλάγματα και μεγάλα λόγια τίμησαν και πότισαν με το αίμα τους τον Δένδρο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τα δύο αυτά αγαθά που ποτέ δεν πρέπει να θεωρούνται ότι αυτόματα υπάρχουν άλλα που προϋποθέτουν θυσίες και σκληρή εργασία σε καθημερινή βάση.
Ακούστηκαν μηνύματα, και μέσω της ηλεκτρονικής σας εφημερίδας Panhellenic Post.com, επί την ευκαιρία του εορτασμού της μεγάλης για την Ελλάδα ημέρα. Μεγάλα ωραία λόγια και το μήνυμα “βάλτε πλάτη”. Και ακριβώς πάνω στο “βάλε πλάτη” μήνυμα του αγαπητού κ. Τριανταφυλλίδη και Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο Ελληνισμό επιθυμώ να σταθώ.
Το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της ομογένειας που μένει στα αζήτητα και που οι κυβερνήσεις της Ελλάδος, χωρίς καμία εξαίρεση μέχρι σήμερα, το θυμούνται όταν Έλληνες πολιτικοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή όταν τα έχουν θαλασσώσει στο εξωτερικό η στο εσωτερικό και τα βρίσκουν σκούρα. Τότε ακούγετε λοιπόν το “βάλτε πλάτη”.
O κ Τριανταφυλλιδης επιμένει στην θέση της κυβέρνησης, με την επιμονή παλιού δίσκου μουσικής με κολλημένη βελόνα, ότι για την υλοποίηση της ψήφου των ομογενών απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απογραφή των ομογενών από τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας.
Η απάντησή μου είναι ότι ο ισχυρισμός και η απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απλούστατα κομματική τακτική και ελιγμός που δεν την τιμά. Το έχω τονίσει πριν, το τονίζω τώρα και θα το τονίζω μέχρι την αλλαγή αυτής της αξιολύπητης πράγματι κατάστασης.
Ζούμε στην εποχή της αυτοματοποίησης και με τεχνικές που δίνουν τεράστιες δυνατότητες να λυθούν αυτές οι απλές καταστάσεις. Η λύση είναι εφικτή εάν πράγματι υπάρχει θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Η δε απογραφή γίνεται αυτομάτως όταν  ο ψηφοφόρος παρουσιάσει την ελληνική του ταυτότητα.
Άρα μας ειρωνεύεται ο εκλεκτός κ Τριανταφυλλίδης. Και το χειρότερο με τον εμπαιγμό αυτόν είναι ότι το γνωρίζει ότι μας ειρωνεύεται. Πολιτική πρακτική που εφαρμόζεται ίσως στο εσωτερικό της χώρας αλλά το να ειρωνεύεσαι τους υπηκόους σου στο εξωτερικό είναι ατόπημα μεγάλο και βαρύ.
Σε αντίθεση δε με τον κ Τριανταφυλλίδη θα πληροφορήσω εγώ τι κάνω μαζί με τους συναδέλφους μου στην σουηδική Βουλή, με την πρόθεση μου να δείξω τον σεβασμό μου στους Σουηδούς ομογενείς.
Ενώ οι κυβερνήσεις της Ελλάδος κάνουν μέχρι τώρα το παν για να στερήσουν από την ελληνική ομογένεια που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας με δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές από τους τόπους κατοικίας τους στο εξωτερικό, οι Σουηδοί συνάδελφοι μου και εγώ κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.
Μέσω της συνταγματικής επιτροπής της σουηδικής Βουλής προτείνουμε μεγαλύτερη απλοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών που θα επιτρέπουν στην σουηδική ομογένεια την συμμετοχή της από τους χώρους κατοικίας των στις εθνικές σουηδικές εκλογές. Ο λόγος είναι απλός. Η σουηδική ομογένεια είναι σημαντικός παράγων για την Σουηδία στα διεθνή πράγματα και καταστάσεις. Στα έργα, όχι στα λόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις.
Επιθυμώ, επίσης, να προσθέσω ότι οι Σουηδοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας από όπου και να βρίσκονται γεωγραφικά την ημέρα των εκλογών και 30 ακόμη ημέρες πριν την επίσημη έναρξη τους.
Οι Σουηδοί πολίτες, ασχέτως εάν κατοικούν σε τούτη την χώρα η είναι ομογενείς, έχουν την ίδια αξία στα μάτια μου και την υποχρέωση μου σαν μέλος του Κοινοβουλίου, Riksdagen, να τους υπηρετώ.
Ότι σαν Σουηδός πολιτικός κάνω ακριβώς την αντίθετη κίνηση από τους Έλληνες συναδέλφους μου, που δυστυχώς είναι τελευταίοι στην Ευρώπη που συνειδητά στερούν τα δημοκρατικά δικαιώματα Ελλήνων υπηκόων, είναι ότι ο ρόλος μου είναι να υπηρετώ μια δημοκρατία και τους πολίτες της που με εκλεγούν και όχι να τους εμπαίζω.
Μέσα από αυτή την συμπεριφορά στους συμπατριώτες μου Σουηδούς έχω το δικαίωμα πράγματι όταν τους συναντώ σε πολλές χώρες που επισκέπτομαι και να αισθάνομαι περήφανος ότι εκπροσωπώ μια σύγχρονη, δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα στην Ευρώπη ως επίσης και το δικαίωμα, στις στιγμές που η Σουηδία θέλει την βοήθεια τους, να τους παρακαλώ για την “πλάτη τους”.
Έτσι λοιπόν, υπάρχουν υποχρεώσεις και απαιτήσεις σε ισορροπίες που δημιουργούν τον σεβασμό προς τον πολίτη και τον αλληλοσεβασμό πολιτικού-πολίτη.
Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον εάν ο συνάδελφος κοινοβουλευτικός κ. Τριανταφυλλίδης είχε καιρό να απαντήσει στις σκέψεις μου.
Σωτήρης Δελής
Μέλος του ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε
Μέλος της σουηδικής Βουλής