Δυναμική, με πλήθος ομογενών και με πάθος η παρέλαση στην Νέα Υόρκη

Μανχάταν, Νέα Υόρκη.- Χιλιάδες ομογενείς πλημμύρισαν χθες Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 την 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, στην Νέα Υόρκη, δίνοντας το μεγάλο ελληνόψυχο παρών στην μεγαλύτερη «εκτός των τειχών» παρέλαση του ελληνισμού, για την 196η Επέτειο της Επανάστασης του 1821, που αποτίναξε την επί 400 χρόνια κατοχή από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο οργανωμένος ελληνισμός της Νέας Υόρκης, Σύλλογοι, Σωματεία, Εθνικοτοπικές,  Ομοσπονδίες και Εκκλησία, γέμισαν την 5η Λεωφόρο και τους γύρω δρόμους, με άρματα στα ελληνικά χρώματα  και συνθήματα με αναφορά τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στην σύγχρονη εποχή και τα προβλήματα της γενέτειρας.

Φωτογραφία FB Μ. Βελιβασάκης

Οι Εύζωνοι, έδωσαν το δικό τους λεβέντικο παρών, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν η κοινότητα του Ευαγγελισμού από την πόλη Ρότσεστερ, η οποία γιορτάζει την εκατοστή επέτειο από την ίδρυσή της.

Ελληνοαμερικανοί όλων των ηλικιών, πολλοί ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου καταγωγής τους, από τη Θράκη και τη Μακεδονία ως τον Μωριά και την Κρήτη, από τα Δωδεκάνησα στα Επτάνησα, από το ακριτικό Καστελλόριζο ως το Ορμένιο και τις Πρέσπες, για πάνω από δύο ώρες “κέντησαν” μια όμορφη εικόνα σε μία από τις πιο διάσημες λεωφόρους στον κόσμο, όπου κυριαρχούσε το μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις.

Ελαβαν μέρος 100 και πλέον σύλλογοι και Ομοσπονδίες, κοινότητες με τις φιλοπτώχους και τα σχολεία τους, οι πρόσκοποι, αθλητικά σωματεία, οι ομογενείς αστυνομικοί και πυροσβέστες και άλλοι ομογενειακοί φορείς με 46 άρματα και 10 φιλαρμονικές.

Τα άρματα

Από τα άρματα δεν έλειπαν και τα συνθήματα τόσο για την ενότητα του Ελληνισμού και την αλληλεγγύη στην Ελλάδα όσο και για όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα, το Κυπριακό, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ιδιαίτερο χρώμα και τόνο προσέδωσαν στο φετινό εορτασμό η παρουσία των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς που με το αγέρωχο ύφος και τη λεβεντιά τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους ομογενείς, καθώς και η συμμετοχή των σημαιοφόρων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και η γιγαντιαία σημαία της Ακρόπολης που κρατούσαν αριστούχοι μαθητές των σχολείων μας.

Για μια ακόμη χρονιά έδωσε το “παρών” ως Γεώργιος Καραϊσκάκης πάνω στο άλογό του ο Γιάννης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης του Bay Ridge Bakery στο Μπρούκλυν, ενώ συμμετείχαν και φέτος οι “Knights of Vartan” των Αρμενίων και η κοινότητα του Ευαγγελισμού του Ρότσεστερ και για πρώτη φορά η αεροπορική εταιρεία Emirates, η οποία μάλιστα ανέλαβε το κόστος μεταφοράς από την Αθήνα της Προεδρικής Φρουράς.

Ενθουσίασε ακόμα η συμμετοχή των μικρών παιδιών, πολλά απ’ αυτά φορώντας παραδοσιακές στολές και κρατώντας σημαιάκια στα χέρια τους, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον του Ελληνισμού στην Αμερική.

Δυναμική ήταν η συμμετοχή του Ελληνισμού της Νέας Ιερσέης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σάββα Τσίβικο που παρέλασε με δώδεκα ενορίες και πέντε φοιτητικές οργανώσεις στο B’ Battalion.

Photos: GANP/Dimitrios Panagos

Τελετάρχες ήταν ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος παρέλασε και μαζί με τα ποντιακά σωματεία και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εορτασμό και την παρέλαση στη Νέα Υόρκη και ο ιδρυτής της “Regeneron” Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ παρέλασαν -μεταξύ άλλων- ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος δήλωσε ότι “είμαστε πολύ υπερήφανοι για την Ελληνική κοινότητα στη Νέα Υόρκη”, η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι που τόνισε ότι “αγαπάμε τους Ελληνες κάθε μέρα και τους ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφεραν στην Αμερική”, ο Δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο, ο οικονομικός ελεγκτής της Νέας Υόρκης, Σκοτ Στρίνγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι “σήμερα είμαστε όλοι Ελληνες” και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης.

Μαζί με τους Χιώτες της Νέας Υόρκης παρέλασε ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας βάδισε στο πλευρό και των Χειμαρριωτών που παρέλασαν με σύνθημε “Η γη της Χειμάρρας ανήκει στους Χειμαρριώτες”.

Τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας έψαλε ο Γιάννης Παπαστεφάνου ενώ η Ελένα Παναγή απέδωσε εξαιρετικά τον αμερικανικό Εθνικό Υμνο, ενώ εκφωνητές της παρέλασης ήταν η Ανθούλα Κατσιματίδη, η Νομική Καστανά και ο Βασίλης Πετράτος.

Photos: GANP/Dimitrios Panagos

Ικανοποιημένοι από τη φετινή 79η διοργάνωση δήλωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας και οι συμπρόεδροι της Επιτροπής Παρελάσεως, Βασίλης Γκουρνέλος και Γιώργος Καλλέργιος.

Μετά την παρέλαση παρατέθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ενώ ο εορτασμός συνεχίστηκε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια με το δείπνο προς τιμήν των Ευζώνων και της Ομογένειας.

Η Δοξολογία

Της παρελάσεως προηγήθηκε επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, ενώ συνεχίστηκαν με δεξίωση που παρατέθηκε στο ξενοδοχείο «Πλάζα». Στη δεξίωση μίλησαν οι τελετάρχες ο Δρ Γεώργιος Γιανκόπουλος και ο κ. Ιβάν Σαββίδης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, οι ομογενείς πολιτικοί καθώς επίσης και οι πρόεδροι των παρελάσεων.

Αποσπάσματα και από greeknewsonline.com