Σημαντική αρχαιολογική αποκάλυψη στην Πάφο! Ταυτοποιήθηκε το μαυσωλείο του Πτολεμαίου Ευπάτορα

Πάφος, Κύπρος.- Σπουδαία αρχαιολογική αποκάλυψη στην Πάφο – Για πρώτη φορά φαίνεται να ταυτοποιήθηκε τάφος αξιωματούχου της Πτολεμαϊκής εποχής στην Κύπρο – Ο «Θάλαμος 8» στους Τάφους των Βασιλέων ανήκει στον Πτολεμαίο Ευπάτορα.

Μία σημαντική αρχαιολογική ταυτοποίηση στους Τάφους των Βασιλέων στην Πάφο φαίνεται ότι έκαναν ο αρχιτέκτονας στο Τμήμα Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας Μιχάλης Λεφατζής και ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης.

Η αρχιτεκτονική μελέτη που έγινε, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», αποκαλύπτει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο στον «Θάλαμο 8» των Τάφων και συγκεκριμένα την ύπαρξη του μαυσωλείου του Πτολεμαίου Ευπάτορα.

Η σημαντικότητα αυτής της ταυτοποίησης βρίσκεται στο γεγονός ότι πρόκειται για τον πρώτο τάφο αξιωματούχου της Πτολεμαϊκής εποχής της Κύπρου και ότι είναι ένα μοναδικό είδος ταφικού μνημείου, το οποίο δε φέρει τα πρότυπα ενός οικείου τάφου αλλά ενός τάφου που υποστηρίζει Ναό.

Ο κ. Λεφατζής, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης, μιλώντας στην εφημερίδα, ανέφερε ότι δεν έχει συναντήσει πουθενά αλλού παρόμοιο μνημείου.

Ο συγκεκριμένος θάλαμος και τα κατάλοιπα δείχνουν αρχιτεκτονική ανωδομή που υποστηρίζει Ναό. O κ. Μιχάλης Λεφατζής είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο μνημείο σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα της ακρόπολης της Πάφου και σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα στην Αλεξάνδρεια έχει μάλλον τον τύπο του Βασιλικού Τάφου. Είναι κατέληξε ένα από τα εμβληματικοτερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής και πολύ σημαντικό για την Κύπρο.    

Οι δύο καθηγητές θα παρουσιάσουν αύριο τα ευρήματα τους στο Λύκειο Α’ Εθνάρχη Μακαρίου στην Πάφο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, που διοργανώνει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Ποιος ήταν ο Πτολεμαίος Ευπάτορας

Ο Πτολεμαίος Ευπάτωρ ( π.166 – 152 π.Χ. ) ήταν πρίγκιπας της αρχαίας Αιγύπτου, γιος του Πτολεμαίου Στ’ του Φιλομήτορος και μέλος της Δυναστείας των Πτολεμαίων, η οποία κυβέρνησε τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου.

Μητέρα του, όπως αναφέρει το Wikipedia, ήταν η αδερφή του πατέρα του, Κλεοπάτρα Β’ και παππούς του ο Αντίοχος Γ’ ο Μέγας, βασιλιάς των Σελευκιδών. Το όνομα Ευπάτωρ σημαίνει «αυτός που κατάγεται από ευγενή πατέρα».

Για μία σύντομη περίοδο το 152 π.Χ. υπήρξε συμβασιλέας του πατέρα του και μελλοντικός διάδοχος και είχε, επιπροσθέτως, ανακηρυχθεί ανώτατος διοικητής της Κύπρου. Την ίδια χρονιά ενσωματώθηκε στην οικογενειακή λατρεία ως Θεός Ευπάτωρ.

Πέθανε όμως στο νησί λίγο καιρό μετά, ίσως και την ίδια χρονιά, από μεταδοτική ασθένεια. Πληροφορίες γι’ αυτόν αντλούμε από επιγραφές σε μνημεία, αν και όταν ανακαλύφθηκε η ύπαρξή του από τους σύγχρονους ερευνητές, υπήρχαν αντιγνωμίες σχετικά με την τοποθέτησή του στο οικογενειακό δέντρο και κατά πόσο ήταν ο Πτολεμαίος που εστάλη στην Κύπρο. Σύμφωνα με κάποιες επιγραφές ο θάνατός του συνέπεσε με μια έκλειψη σελήνης.