Η διαφωνία Τσίπρα – Τσακαλώτου μπλόκαρε τη διαπραγμάτευση;

Αθήνα.- Μια διαφωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών την τελευταία στιγμή προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, η οποία φαινόταν ότι τελειώνει.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάψει προσύμφωνο με τους δανειστές αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των περικοπών στις συντάξεις, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι έκρινε πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να στείλει μια επιστολή στην τρόικα, με την οποία να ζητεί αλλαγή στα αρχικώς συμφωνηθέντα για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις από το 2019.

Η αθέτηση μιας βασικής παραμέτρου της αρχικής προσυμφωνίας, θεωρήθηκε λίγο – πολύ «εχθρική ενέργεια» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από την πλευρά του άνοιξε και πάλι το θέμα του Εργασιακού, επαναφέροντας το ζήτημα αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Το βράδυ της Τετάρτης, σε μια τηλεδιάσκεψη στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών πιστοποιήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες – ότι το κλίμα της επερχόμενης συμφωνίας, το οποίο καλλιεργούσε συστηματικά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, είχε ήδη στραβώσει.

Newsroom ΔΟΛ