Απονομή βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού «Πνεύμα του Ελληνισμού»

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της συλλογικότητας οργανισμών «Ελληνισμός Βικτώριας» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο πρώτος διαγωνισμός «Πνεύμα του Ελληνισμού».

Απευθυνόμενος σε μαθητές του Year 10, ο διαγωνισμός προσέφερε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ερευνήσουν την ιστορία και τη συνεισφορά των Ελλήνων μεταναστών στην αυστραλιανή κοινωνία.

Στην τελετή βράβευσης, την Κυριακή, 19 Μαρτίου, στην ιερά μονή «Άξιον Εστί» Northcote, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, πρώτη νικήτρια αναδείχθηκε η Κυριακή Γκιλίνα.

Η μαθήτρια κατάφερε να καταγράψει σε ένα συγκινητικό ποίημα τα συναισθήματα της γιαγιάς της όταν φεύγοντας από την Ελλάδα ξεκινούσε μια νέα ζωή στην Αυστραλία.

Το βραβείο που έλαβε, ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την 15χρονη Κυριακή, δεδομένου ότι θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στη γενέτειρα των προγόνων της.

Δεύτερος κατά σειρά βραβευθείς ήταν ο Ζαχαρίας Σμυρνής για το έργο τέχνης του που αναδεικνύει τη σύνδεσή του με την γιαγιά του μέσω των ιστοριών της ελληνικής μυθολογίας που του αφηγείτο στα παιδικά του χρόνια.

Η μαθήτρια Θεανώ Σάλτα βραβεύθηκε με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για το εντυπωσιακό της ντοκιμαντέρ με αρχειακό υλικό, ενώ η Μαρία Μάρθα Καπετανέα έλαβε, επίσης, τιμητική αναγνώριση από την ‘Φροντίδα’ για το ποίημα που συνέθεσε με βάση τη συνέντευξη του Δημήτρη Καλοδήμα, εθελοντή του ιδρύματος.

Από αριστερά, η νικήτρια του βραβείου «Πνεύμα του Ελληνισμού» Κυριακή Γκιλίνα, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη, ο δεύτερος βραβευθείς Ζαχαρίας Σμυρνής και η δασκάλα του Oakleigh Grammar Νατάσα Σπανού

Εκπροσωπώντας τη συλλογικότητα «Ελληνισμός Βικτώριας» ο Γιάννης Βυθούλκας επισήμανε τη βαθύτερη σημασία του διαγωνισμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το αληθινό βραβείο είναι οι δεσμοί ελληνισμού που έχετε ανακαλύψει. Εύχομαι να κρατήσετε μέσα σας αυτά τα όμορφα στοιχεία του ελληνισμού, να σας βοηθήσουν και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες σας στο μονοπάτι που θα επιλέξετε».

* Για να δείτε τα έργα των μαθητών επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hellenismvictoria.com