Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ελέγχουν τον Τόσκα για την αστυνομική βία

Αθήνα.- Πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ΕΔΕ και των Προκαταρκτικών διοικητικών εξετάσεων για συγκεκριμένα περιστατικά που έχει καταγγελθεί αστυνομική βία είτε αυθαίρετη και παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων, ζητούν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το Νίκο Τόσκα.

Οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας με επικεφαλής την Αννέτα Καββαδία, καλούν τον Υπουργό να απαντήσει ως προς τα αποτελέσματα δύο συγκεκριμένων καταγγελιών για τις οποίες είχαν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Η μια αφορά σε “εξευτελιστική συμπεριφορά” εναντίον ανηλίκων μεταναστών στο αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας στις 27/9/2016 και η δεύτερη υπόθεση σχετίζεται με καταγγελίες περί “υπερβάλλουσας και αναίτιας χρήσης δακρυγόνων ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές στο Σύνταγμα” στις 8/5/2016.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η ολοκλήρωση τέτοιων ερευνων είναι τόσο χρονοβόρα που τελικά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης χάνεται, με συνέπεια να παραμένει συνήθως άγνωστο που κατέληξε ο έλεγχος και “να δημιουργείται η εντύπωση αδράνειας, ελλιπούς ανταπόκρισης, ακόμα κι αδιαφάνειας στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ”.

“Η προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών αποτελούν πρόταγμα κάθε δημοκρατικής Πολιτείας. Δεν πρέπει να δημιουργείται κλίμα καχυποψίας και αμφιβολίας για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων αυτών από την ελληνική αστυνομία, υπογραμμίζουν οι 20 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Υπό αυτό το σκεπτικό καλούν το Νίκο Τόσκα να απαντήσει τόσο αναφορικά με τις δυο παραπάνω υποθέσεις αλλά και για την κατάληξη έως τώρα όλων των προκαταρκτικών και ενόρκων διοικητικών ερευνών προσκομίζοντας εάν υπάρχουν και στατιστικά στοιχεία, καθώς και να τους ενημερώσει για τυχόν κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε αστυνομικά όργανα.

Το περιεχόμενο της ερώτησης μπορεί να χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενο, καθώς κανείς δεν μπορεί να διακρίνει με πάσα βεβαιότητα αν στόχος των ερωτώντων βουλευτών τους ΣΥΡΙΖΑ είναι ο έλεγχος του εξωκοινοβουλευτικού Υπουργού Νίκου Τόσκα ή μια επιχείρηση κατάδειξης ότι τα αστυνομικά όργανα που ασκούν βία δεν μένουν ατιμώρητα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ‘’κακές γλώσσες’’ πάντως εκτιμούν ότι πρόκειται για διακριτικές βολές εναντίον του υπουργού,  δεδομένου ότι αρκετοί εκ των ερωτώντων ανήκουν στην ομάδα των “53+” που είχε στο παρελθόν “καρφώσει” τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ για τακτικές καταστολής. Εκτίμηση που ενισχύεται κι από όσα με νόημα τονίζουν στο τέλος της ερώτησης τους περί ανάγκης αποφυγής κλίματος καχυποψίας.