Τσίπρας: λύση, στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή ή Σύνοδο Κορυφής των 27

Αθήνα.- Ευθύνες για κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης επέρριψε στην πλευρά των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και της πορείας της οικονομίας προς την ανάκαμψη, και κάλεσε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τουσκ να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης για να βρεθεί εκεί η λύση.

Αναλυτικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η τακτική των δανειστών να κωλυσιεργούν στις διαπραγματεύσεις και να αλλάζουν τους συμφωνημένους στόχους.

Υποστήριξε ότι με ευθύνη των δανειστών καθυστέρησε το κλείσιμο της α’ αξιολόγησης, όπως συμβαίνει και τώρα. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ορισμένοι από τους πιστωτές βάζουν εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας, που είναι προ των πυλών, και την έξοδό της από το πρόγραμμα σε ένα χρόνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο της συμφωνίας πρέπει να οδηγήσει σε λύση, που θα επικυρωθεί στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά και πως οι εξελίξεις θα είναι θετικές, όχι μόνο για την β’ αξιολόγηση, αλλά και για μια συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν βγει «λευκός καπνός» από το Eurogroup, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.

Θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο για να έχουμε θετική εξέλιξη πριν από το Πάσχα και πάντως μέσα στον Απρίλιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ, γιατί κάθε ημέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και καταστρέφει όλα όσα με θυσίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός, επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2016 θα κλείσει με εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, πολύ πάνω από το 3% -όπως είπε-, κάτι που σημαίνει ότι από το 2016 έχουμε πιάσει τον στόχο για το 2018.

Βάσει αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι σήμερα για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια υπάρχουν προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα και να αφήσει πίσω της τα καταστροφολογικά σενάρια για Grexit.

Παρ’ όλ’ αυτά, ορισμένοι από τους πιστωτές εμφανίζονται αμετανόητοι και βάζουν με τεχνητό τρόπο εμπόδια στην Ελλάδα, σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την Ευρώπη, με την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία και την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις με την Τουρκία, σημείωσε.

Εγώ και η κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και της προοπτικής της Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στο Eurogroup της Παρασκευής και να επιτύχουν μία συμφωνία. Αυτό το είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε αυτήν τη συμφωνία», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η διάθεση της ΕΕ δεν είναι να τιμωρήσει την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσει, και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει, ήδη, τιμωρηθεί αρκετά.

Newsroom ΔΟΛ