Παραμονή για ένα ακόμη έτος στο Visa Waiver

Αθήνα.- Μετά από επισταμένους ελέγχους που πραγματοποίησαν στην Αθήνα κλιμάκιο Αμερικανών Αξιωματούχων, παρατείνεται για ένα ακόμα έτος η συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Αναστολής Θεωρήσεων των ΗΠΑ (US Visa Waiver Program -VWP).
Η παράταση που αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Μαρτίου 2018 αναγγέλθηκε σε επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ (US Department of Homeland Security) προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα στις 5 Απριλίου 2010. Οι Ελληνες υπήκοοι μπορούν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους χωρίς βίζα.
Το κλιμάκιοπ Αμερικανών Αξιωματούχων  επισκέφθηκε την Αθήνα το Φεβρουάριο και πραγματοποίησε ελέγχους προκειμένου να αξιολογήσει τις “επιδόσεις¨ της Ελλάδος στον τομέα της ασφάλειας.  Είχαν συνομιλίες με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους ενώ εποισκέφθηκαν τόσο το διαεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όσο και περιφερειακά αεροδρόμια.

Επίσης, Επισκέφθηκαν την Κατεχάκη και είχαν συνομιλίες με ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία ενώ επιθεώρησαν  τις διαδικασίες ελέγχου κυρίαως στα νησιά του Αιγαίου.  Τα αποτελέσματα των επαφών του κλιμακίου Αμερικανών Αγιωματούχων κρίθηκαν ικανοποιητικά και κατόπιν τούτου δόθηκε παράταση ενός έτους στο πρόγραμμα Visa Waiver.

Να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση των παλιών ταυτοτήτων με νέες που θα διαθέτουν βιομετρικά στοιχεία, εξακολουθεί να αποτελεί αίτημα των ΗΠΑ το οποίο, όμως, καθυστερεί να ικανοποιηθεί από την Αθήνα λόγω ελείψεως οικονομικών κονδυλίων…