Το μυστικό για ένα επιτυχημένο μπάρμπεκιου φέρει ελληνική υπογραφή!

Με την Αυστραλία να διεκδικεί επάξια τον τίτλο της βασίλισσας του μπάρμπεκιου ανά τον κόσμο, ένα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα από τους κορυφαίους ψήστες στην οικογένειά μου είναι ότι το μυστικό για ένα καλό μπάρμπεκιου βρίσκεται στα κάρβουνα.

Πέρα φυσικά από την τεχνική στο μαρινάρισμα και την προετοιμασία του κρέατος, η επιτυχία κρίνεται από τη φωτιά.

Ο σκοπός είναι η φωτιά να ξεκινά από μία ήρεμη πηγή που καίει χωρίς καπνό, άοσμη και για όσο χρόνο απαιτείται και οι Αυστραλοί γνωρίζουν εδώ και καιρό πώς να το καταφέρνουν.

«Διαθέτουμε την αυθεντική πρώτη ύλη, την πατέντα για την αυθεντική μπρικέτα για μπάρμπεκιου κάτω από την επωνυμία Hot Shots της All Fuels.

«Βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από κάθε παραδοσιακή μπρικέτα που έχει φτιαχτεί στη χώρα» αναφέρει στο «Νέο Κόσμο» το επιχειρηματικό δίδυμο της All Fuels Michael Byrne και Βασίλη Κώστα.

Για το καλύτερο αργοψημένο κρέας που διατηρεί τα υγρά του και η γεύση του απελευθερώνεται σιγά σιγά στο στόμα, η ιδανική θερμοκρασία πρέπει να κινείται μεταξύ 200 και 250 βαθμούς Κελσίου.

Οι Βασίλης Κώστας και ο Michael Byrne. Φώτο: Vlad Savin Photography

«Πολλά εισαγόμενα προϊόντα εμφανίζονται πού και πού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το ποιοτικό ψήσιμο διαρκείας που προσφέρουν οι μπρικέτες Hot Shots» προσθέτει ο Michael.

«Χωρίς καπνό, χωρίς μυρωδιά από χημικά. Η ποιότητα και η συνέπεια είναι τα χαρακτηριστικά της μάρκας μας».

Ο κύριος μέτοχος της All Fuels, Michael Byrne, βρίσκεται στο χώρο για δεκαετίες, με τα χρόνια εμπειρίας του να καλύπτουν την προμήθεια και τη διανομή του προϊόντος, ενώ ορισμένα σημεία της επιχειρηματικής του πορείας υπεισέρχονται και στη διαδικασία παρασκευής.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια έμελλε να συναντηθεί με τον τότε γείτονα και σήμερα συνέταιρό του, τον Ελληνοκύπριο Βασίλη Κώστα.

«Ασχολιόμουν με την παρασκευή» εξηγεί ο Βασίλης. «Την εποχή εκείνη ήμουν ο μεγαλύτερος παραγωγός, φτιάχνοντας και κάρβουνο και διανέμοντάς το, έως ένα βαθμό, κυρίως στην Αυστραλία, στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Κουίνσλαντ και παραπέρα».

Ο Michael και ο Βασίλης αποτελούν ένα δυναμικό ντουέτο στην αγορά, με την επιχείρησή τους να προμηθεύει καταστήματα όπως το Bunnings, το Stirling Woodyard και τα Coles, μεταξύ άλλων, καθώς και έναν αριθμό μικρότερων καταστημάτων λιανικής.

Εμπορεύονται μια μεγάλη γκάμα καυσίμων για μαγείρεμα και θέρμανση κάτω από την επωνυμία της All Fuels Pty Ltd, ενώ δεν λείπουν και οι εξαγωγές στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μία εταιρία αποκλειστικά εγχώριας διαχείρισης και προμήθειας πρώτων υλών με κύριο συστατικό ένα είδος λιγνίτη που φτάνει περίπου 95% περιεκτικότητα σε άνθρακα.

Είναι αυτή η πατέντα που έχει κατακτήσει την αγορά της Αυστραλίας από τότε που οι μπρικέτες πρωτοχρησιμοποιήθηκαν σε καφετέριες κατά τη δεκατία του ’60.

«Η επιτυχία μας είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και αποφασιστικότητας να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα στην αγορά. Η δυνατή μακροχρόνια φιλία μας έχει επίσης βοηθήσει» υποστηρίζει ο Michael.

«Συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε ότι ταίριαζε να έχουμε έναν παρασκευαστή στον χώρο του μπάρμπεκιου στην ομάδα. Εμείς ασχολούμασταν κατά κύριο λόγο με τη διανομή ξυλοκάρβουνου και η ιδέα να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα μαζί έμοιαζε λογικό, η τέλεια συνεργασία».

Από τότε που ένωσαν τις δυνάμεις τους, η All Fuels συνεχώς επεκτείνεται έχοντας πλέον καθιερώσει ένα δίκτυο διανομής σε όλη την Αυστραλία και το εξωτερικό, μεγαλώνοντας συνεχώς τη σειρά προϊόντων Hot Shots.

«Συνεχώς προχωράμε και επεκτεινόμαστε και δεν έχουμε σταματήσει από τότε» λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης.

«Εν τω μεταξύ, λανσάρουμε την αυθεντική πατέντα της πρώτης παραδοσιακής μπρικέτας για ψήσιμο που φτιάχτηκε στην Αυστραλία από την Industrial Carbon.

«Ξεχωρίζει για την καθαρότητα και την υπεροχή της. Ο χρόνος καύσης της, που διαρκεί το λιγότερο τρεις ώρες την καθιστά ιδανική για μαγείρεμα στην ψησταριά και στη σούβλα καθώς δεν χρειάζεται αντικατάσταση των καυσίμων» διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τον Βασίλη, μία καύσιμη ύλη που μπορεί να καίει για ώρες σε χαμηλή σταθερή θερμοκρασία από το κατάλληλο είδος ξύλου που προσδίδει μια χαρακτηριστική γεύση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

«Οι Έλληνες και οι Κύπριοι λατρεύουν το μπάρμπεκιου. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Αγαπάμε το κρέας και ξέρουμε πώς να το κάνουμε πεντανόστιμο.

Πιστεύω ότι η συνδυασμένη τεχνογνωσία και των δυο μας βοήθησε να δημιουργήσουμε το απόλυτο προϊόν για αυτό το σκοπό. Δεν μας ξαφνιάζει που η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο από τους καλύτερους πελάτες μας. Η Κύπρος παραμένει δυνατός πελάτης και η Ελλάδα ακολουθεί».

Ο Michael συμφωνεί και επισημαίνει ότι λανσάροντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και καυσίμων τους βοήθησε να τελειοποιήσουν τις μπρικέτες τους και να πρωτοστατήσουν στην αγορά.

Ένα ακόμη δημοφιλές προϊόν τους είναι η ψησταριά Weber kettle, που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ψήσιμο χωρίς άμεση επαφή του κρέατος με την φωτιά με το καπάκι της ψησταριάς κλειστό. Η θερμοκρασία εξαρτάται από το πόσες μπρικέτες τοποθετούνται στο μπάρμπεκιου.

«Υπάρχουν τρία επίπεδα θερμοκρασίας και πουλούμε ανάλογα καύσιμη ύλη σε συσκευασίες διαφόρων μεγεθών.

Ενώ τα καρβουνάκια προσφέρουν τη χαμηλή φωτιά για αργό μαγείρεμα του κρέατος, εάν προσθέσεις καλής ποιότητας ξύλο σε μεγάλα ή μικρότερα κομμάτια σε μια στρώση από κάρβουνα μπορείς να πετύχεις το καλύτερο άρωμα και την καπνιστή γεύση.

«Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων που συμπληρώνει το ένα το άλλο και τα έχουμε δοκιμάσει ενδελεχώς. Η επιτυχία είναι εγγυημένη!» μας λέει ο Michael με ενθουσιασμό.

Δεδομένου ότι διαφορετικές ποικιλίες δίνουν ξεχωριστές γεύσεις στο κρέας -κάτι που συχνά συναντά κανείς στην ελληνική κουζίνα- η εταιρία φροντίζει τα καρβουνόξυλα να αναδύουν έναν ελαφρύ αρωματικό καπνό καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

Η σειρά Hot Shots περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα κάρβουνα για ανοιχτή ψησταριά, καρβουνάκια, καθώς και προσανάμματα.

«Κάνουμε το μπάρμπεκιου παιχνιδάκι, γι’ αυτό οι Αυστραλοί το αγαπάνε. Πρώτα δοκιμάζουμε τα πάντα και μετά τα προτείνουμε» τονίζει ο Βασίλης.

«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε Έλληνες και ελληνικά εστιατόρια στην κορυφή του πελατολογίου μας. Οι Έλληνες ψήνουν πολύ, ιδιαίτερα για το Πάσχα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινότητα που μας έχει βοηθήσει να πρωτοστατούμε στην αγορά!»

*Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη σειρά προϊόντων Hot Shots επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hotshotsfuel.com.au