Κίνα προς Τραμπ: Όποιος προκαλέσει σύρραξη στην Κορέα θα πληρώσει το τίμημα

Πεκίνο.- Σαφή προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι όποιος προκαλέσει σύγκρουση στη Βόρεια Κορέα «θα πληρώσει το τίμημα», απηύθυνε η Κίνα.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νικητής» από σύρραξη στην Κορεατική Χερσόνησο, προσθέτοντας ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο ομόλογό του στο Πεκίνο, ο κ. Γουάνγκ σημείωσε ότι οι εχθροπραξίες μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή κι ότι ο υπαίτιος θα επωμιστεί και την «ιστορική ευθύνη».

Τα σχόλια του κινέζου ΥΠΕΞ έρχονται στον απόηχο μπαράζ προειδοποιήσεων από την πλευρά του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να λύσουν το «πρόβλημα» των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της Βορείου Κορέας ακόμα και χωρίς τη συνδρομή του Πεκίνου.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε εν τω μεταξύ πως οι ΗΠΑ ήδη εξετάζουν τις στρατιωτικές τους επιλογές για να απαντήσουν στη συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ο Βορράς από την πλευρά του έχει καταστήσει σαφές ότι θα κινηθεί στρατιωτικά, ακόμα και με πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προβούν σε προληπτικό πλήγμα, μήνυμα που επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χαν Σονγκ Ριόλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press.

«Διαθέτουμε μία ισχυρή πυρηνική αποτρεπτική δύναμη και σίγουρα δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αμερικανικό προληπτικό χτύπημα», είπε, προσθέτοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι διατεθειμένη να «πάει σε πόλεμο εάν αυτή είναι η επιλογή» των ΗΠΑ.

Η Ρωσία κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και επισήμανε την ανάγκη για διπλωματική επίλυση των διενέξεων.

Το Μεγάλο Σάββατο, ο Βορράς έχει την εθνική εορτή του και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η θα γιορτάσει την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, με νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ή ακόμη και με την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το ερευνητικό κέντρο 38 North, που παρακολουθεί την πυρηνική δραστηριότητα της Βορείου Κορέας μέσω δορυφορικών φωτογραφιών από την Ουάσιγκτον, έχει παρατηρήσει συνεχιζόμενη κινητικότητα κοντά στο μονάδα δοκιμών Πούγκιε-ρι, στην ανατολική ακτή.

Η Κίνα είναι η κυριότερη σύμμαχος του Βορρά. Έχει επικρίνει έντονα τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, όμως συνάμα είναι πλήρως αντίθετη σε ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε το αεροπλανοφόρο Carl Vinson, ένα συνοδευτικό καταδρομικό και δύο συνοδευτικά αντιτορπιλικά να πλεύσουν ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα την Κυριακή, τονίζοντας την δέσμευση της χώρας του προς τη Σεούλ