Βόρειος Κορέα: Θα «συντρίψουμε ανηλεώς» τις ΗΠΑ εάν επιτεθούν

Πιονγιάνγκ, Βόρεια Κορέα

Η διεθνής διπλωματία στο «κόκκινο» εν μέσω φόβων ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή και στρατιωτικών κινήσεων εκ μέρους των ΗΠΑ. Με «ανηλεή συντριβή» των ΗΠΑ εάν επιλέξουν να επιτεθούν απειλεί το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. «Σύρραξη ανά πάσα στιγμή» φοβάται η Κίνα, μοναδικός υποστηρικτής του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, διαμηνύοντας ότι εάν ξεσπάσει πόλεμος δεν θα υπάρχει νικητής. Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εκφράζει το Κρεμλίνο και συνιστά αυτοσυγκράτηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βορείου Κορέας προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι «θα συντρίψουν ανηλεώς» τις ΗΠΑ εάν επιλέξουν να επιτεθούν, την ώρα που αρμάδα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με επικεφαλής αεροπλανοφόρο, κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Οι ΗΠΑ και οι ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν την πιο σκληρή απάντησή μας, χωρίς οίκτο, μη επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας KCNA, επικαλούμενο ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αντιδιαστολή με το πολεμικό κλίμα, οι κάτοικοι της Πιονγιάνγκ σε κλίμα ηρεμίας αφήνουν την Παρασκευή λουλούδια μπροστά σε αγάλματα και πορτρέτα του θεμελιωτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ εν όψει της 105ης επετείου από τη γέννησή του, την «Ημέρα του Ήλιου».

Πρόκειται για την πιο σημαντική επέτειο και το καθεστώς συχνά εκμεταλλεύεται πολιτικά τις επετείους, πραγματοποιώντας επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.

Η παρέλαση

Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα γεμάτα στρατιώτες είχαν παραταχθεί τα ξημερώματα κατά μήκος των όχθεων του Ταεντόνγκ, του ποταμού που διαρρέει την Πιονγκγιάνγκ προτού ξεκινήσουν να παρελαύνουν στην πόλη.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας, παρακολούθησε μαζί με τους συμβούλους του από την κεντρική πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ την παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν στρατιώτες και μπάντες του στρατού, ενώ παρουσιάστηκαν άρματα μάχης, διάφορα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και άλλα όπλα. 

Στόχος της παρέλασης, εκτός των εορτασμών για την «Ημέρα του Ήλιου», το επίσημο όνομα που έχει δοθεί στην ημέρα γέννησης του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είναι να στείλει και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για τη στρατιωτική ισχύ της χώρας.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση με μια πυρηνική επίθεση», δήλωσε ο Τσε Ριόνγκ-χάε κατά τη διάρκεια μιας τελετής πριν από τη στρατιωτική παρέλαση.

Σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, ο στρατός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα, «όπως και τα αρχηγεία του Κακού», όπως το κτίριο της προεδρίας στη Σεούλ, «θα γίνουν σκόνη σε λίγα λεπτά» σε περίπτωση πολέμου.

Σχολίασε μάλιστα ότι η «σοβαρή στρατιωτική υστερία» της κυβέρνησης Τραμπ έχει φτάσει «σε επικίνδυνα επίπεδα και δεν μπορεί πλέον να παραβλεφθεί».

«Θα ληφθούν τα πιο σκληρά αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ και των ναυτικών τους δυνάμεων με τέτοιο ανηλεή τρόπο ώστε να μην επιτρέψουμε στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», μετέδωσε το KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου του στρατού της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με αναλυτές του «38 North», ενός ιστότοπου που ασχολείται με τη Βόρεια Κορέα και βασίζεται σε πολλές πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, το σημείο πυρηνικών δοκιμών της Πούνγιε-ρι είναι «έτοιμο» να τεθεί σε λειτουργία.

Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη διεξάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές, εκ των οποίων τις δύο πέρυσι. Στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου η χώρα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Οι ΗΠΑ απάντησαν στέλνοντας ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή, συνοδευόμενο από τρία αντιτορπιλικά που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους και υποβρύχια, μια «αρμάδα», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τραμπ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο την ίδια στιγμή εκφράζει ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Βόρειο Κορέα, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υποστηρίζει την εκτόνωση της έντασης, με την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αποφύγει να σχολιάσει πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News για προληπτική στρατιωτική δράση εναντίον της Βορείου Κορέας, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».

«Η ηγεσία πάντοτε μελετά συνολικά τις επιλογές για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης» ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η ίδια πρόσθεσε πάντως ότι παραμένει η δέσμευση των ΗΠΑ για προστασία των συμμάχων της στη Νοτιοανατολική Ασία, δηλαδή της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι «μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή σύρραξη» με τον υπουργό Εξωτερικών Γουανγκ Σι να δηλώνει ότι εάν εάν αυτό συμβεί δεν θα υπάρξει νικητής. Η Κίνα, μοναδικός υποστηρικτής της Πιονγιάνγκ, φοβάται ότι ένα ξεσπάσει σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του καθεστώτος και προβλήματα στα σύνορά της.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από εκατέρωθεν προκλήσεις και απειλές, είτε λεκτικές είτε στην πράξη, και να μην επιτρέψουν να οδηγηθεί η κατάσταση σε μη αναστρέψιμο σημείο.

Εν τω μεταξύ, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κίνας, Air China προχωρεί σε αναστολή πραγματοποίησης των πτήσεών της από το Πεκίνο προς την πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας από αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Ωστόσο, δεν γνωστοποιήθηκε η αιτία διακοπής των πτήσεων που διεξάγονταν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση δεν γνωστοποίησε την πηγή της είδησης, ενώ δε στάθηκε δυνατός, ο σχολιασμός της από την Air China.

Newsroom ΔΟΛ