Νότια Κορέα: Ξαφνική επίσκεψη Πενς σε στρατόπεδο κοντά στα βορειοκορεατικά σύνορα

Ν.Κορέα.- Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μετέβη σήμερα στο όριο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα, στη νοτιοκορεάτικη πλευρά, μία ημέρα μετά την αποτυχία της πιο πρόσφατης δοκιμαστικής εκτόξευσης ενός βορειοκορεάτικου πυραύλου, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε με ελικόπτερο στο στρατόπεδο Μπονιφάς, μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών υπό αμερικανική διοίκηση, που απέχει μόνο μερικά μέτρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένεται κατόπιν να πάει σε ένα χωριό στην παραμεθόριο, το Πανμουντζόν, όπου είχε υπογραφτεί η ανακωχή του 1953.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, με πολλές εκτοξεύσεις πυραύλων από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ και την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson και πολλών πλοίων συνοδείας, περιλαμβανομένων αντιτορπιλικών και καταδρομικών, σε μια θαλάσσια περιοχή κοντά στην κορεατική χερσόνησο.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να «αντιμετωπίσει» το βορειοκορεάτικο «πρόβλημα» και να εμποδίσει την Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει μια μέρα έναν διηπειρωτικό πύραυλο ικανό να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου Πενς αποτελεί σαφώς αντίδραση στη χθεσινή εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που απέτυχε. Ο Μάικ Πενς τη χαρακτήρισε τη δοκιμή «πρόκληση» χθες, μιλώντας ενώπιον μερικών από τους 28.500 αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα.

«Όλη η γκάμα των επιλογών είναι στη διάθεση του αμερικανού προέδρου, αν αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσει», επέμεινε χθες ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφαλείας, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, χωρίς να αποκλείσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail