Ταλαιπωρία στην επιστροφή: Ουρές χιλιομέτρων και άστατος καιρός

Αθήνα.- Ταλαιπωρία υφίστανται κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα οι εκδρομείς του Πάσχα, καθώς η κίνηση στις εθνικές οδούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια Ελευσίνας, καθώς και στην Ιόνια Οδό. Επιπλέον, η επιστροφή διεξάγεται υπό άστατες καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, στο ύψος της Ελευσίνας και στα διόδια Καλαμακίου παρατηρούνται έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Ειδικότερα, στην Ελευσίνα έχει σχηματιστεί ουρά περίπου πέντε χιλιομέτρων, ενώ στα διόδια Καλαμακίου 300 μέτρων.

Επίσης, ανάσχεση στην κυκλοφορία των οχημάτων, για περίπου έξι χιλιόμετρα, καταγράφεται στην Ιόνια Οδό, στο ρεύμα από Ιωάννινα προς Αντίρριο και συγκεκριμένα από το 10ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Γαβρολίμνης, έως το τέταρτο χιλιόμετρο στο τούνελ της Κλόκοβας.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση και στις εθνικές οδούς Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Πατρών – Κορίνθου και Πατρών – Πύργου.

Στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, καταγράφεται αυξημένη κίνηση στο ρεύμα προς Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία μικρή ανάσχεση της κυκλοφορίας κοντά στην διασταύρωση με την εθνική οδό Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Επίσης, αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου στο ρεύμα προς Πάτρα, αλλά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται ομαλά.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 18.000 αυτοκίνητα πέρασαν από νωρίς το μεσημέρι και μέχρι τις 7 το απόγευμα τα διόδια Μαλγάρων επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών, με αυτά που κατευθύνθονται προς την Αθήνα να είναι σημαντικά λιγότερα.

Στα διόδια των Μαλγάρων άνοιξαν από το μεσημέρι πάνω από δέκα φορές οι μπάρες και στις δύο κατευθύνσεις, για μερικά λεπτά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της βάρδιας στον σταθμό «μέχρι το βράδυ θα ανοίξουν τουλάχιστον άλλες δέκα φορές».

Υπενθυμίζεται ότι χθες πέρασαν τα διόδια των Μαλγάρων με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη 14.157 οχήματα και περίπου 12.500 προς Αθήνα.

Αυξημένη καταγράφεται και η κίνηση των οχημάτων στα οδικά δίκτυα που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και την Καβάλα, χωρίς ωστόσο να σημειώνονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις.

Εκτός της αυξημένης κίνησης, η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα διεξάγεται και υπό άστατες καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα, έντονη χαλαζόπτωση πλήττει το ανατολικό Ζαγόρι και τα χωριά του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Η Τροχαία Ιωαννίνων συνιστάται στους οδηγούς και τους εκδρομείς που επέλεξαν για τις μέρες του Πάσχα την Ήπειρο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιστροφή τους.

Η μεταβολή του καιρού ξεκίνησε από τη νύχτα της Κυριακής της Ανάστασης προς Δευτέρα, και από το πρωί το σκηνικό είναι χειμωνιάτικο. Σε πολλά χωριά του ανατολικού Ζαγορίου, το Πέραμα και την Ελεούσα, το χαλάζι «το έστρωσε» ενώ σε ετοιμότητα είναι η Πολιτική Προστασία Ηπείρου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Μέτρα της Τροχαίας

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα και μέχρι τις 22:00 για τα φορτηγά ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας ως εξής:

  • Στη ΝΕΟ και στην ΠΕΟ Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
  • Στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
  • Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
  • Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
  • Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ. 11+340) αυτής.

Την Τρίτη του Πάσχα για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 11:00 έως 23:00, θα ισχύουν απαγορεύσεις για τα φορτηγά ως εξής:

  • Στη ΝΕΟ και στην ΠΕΟ Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
  • Στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

Επιστροφή με άστατο καιρό

Οι εκδρομείς, πάντως, επιστρέφουν με άστατο καιρό. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, επιδείνωση προβλέπεται στη δυτική και βόρεια Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Αρχικά η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και βαθμιαία τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

Παράλληλα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας του Πάσχα πιθανόν να επιδεινωθεί ο καιρός σε Ήπειρο, δυτική Στερεά και βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Newsroom ΔΟΛ