Ένας Πόντιος για πέμπτη φορά στο διάστημα- Τι είχε δηλώσει στην Panhellenic Post

Καζακστάν.-Ένας βετεράνος ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, ο πολύπειρος Φιοντόρ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, ταξιδεύει για πέμπτη φορά στο διάστημα και θα παραμείνει για περίπου 4,5 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο 58χρονος Γιουρτσίχιν εκτοξεύθηκε σήμερα στις 10:13 το πρωί ώρα Ελλάδας με πύραυλο «Σογιούζ» από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μαζί με τον πρωτάρη 43χρονο Αμερικανό αστροναύτη Τζακ Φίσερ της NASA.

Οι δύο αστροναύτες αναμένεται να φθάσουν στον ISS αυθημερόν μετά από ένα ταξίδι-εξπρές διάρκειας έξι ωρών και να παραμείνουν εκεί 136 μέρες υπό τη διοίκηση της Αμερικανίδας Πέγκι Γουίτσον, ενώ στην «παρέα» τους θα βρίσκονται επίσης ο γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και ο ρώσος Όλεγκ Νοβίτσκι. Οι δύο τελευταίοι προγραμματίζεται να επιστρέψουν στη Γη στις 2 Ιουνίου και θα τους διαδεχθούν οι Ράντι Μπρέσνικ (NASA), Πάολο Νέσπολι (ESA) και Σεργκέι Ριαζάνσκι (Roscosmos).

Μεταξύ άλλων καθηκόντων, ο Γιουρτσίχιν θα υποδεχθεί το Σάββατο στον ISS το φορτίο του σκάφους Cygnus της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Orbital ATK, το οποίο μεταφέρει και τους δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρους.

Στην Panhellenic Post

« Έχω ένα όνειρο, να δω αστροναύτη με την ελληνική σημαία στο δεξί του χέρι». Αυτό είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Panhellenic Post ο Θόδωρος Γραμματικόπουλος (Γιουρτσίχιν). Σε ερώτημα που του είχαμε υποβάλλει σχετικά με τα ταξίδια του στο διάστημα ο Έλληνικής καταγωγής κοσμοναύτης μνας είχε εκμυστηρευθεί πως:  «Παίρνω μαζί μου φωτογραφίες της οικογένειάς μου, της μητέρα και του πατέρα. Κάθε φορά που πηγαίνω ζητάω από τις κόρες μου κάποιο μικρό αντικείμενο για να το πάρω μαζί μου».

Ολόκληρη η συνέντευξή του στην ΡΗΡ.*