Ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι

Παρίσι.- Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien αναφέρει ότι ο δράστης  της ένοπλης επίθεσης κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός και ο φερόμενος ως δράστης, γεννήθηκε στη Γαλλία και ήταν 39 ετών. Ήταν γνωστός, επίσης, με το όνομα «Karim C», και είχε καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη επειδή επιχείρησε να σκοτώσει αστυνομικούς το 2001. Από το 2016 που αποφυλακίστηκε ζούσε στην κωμόπολη Chelles, λίγο έξω από το Παρίσι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, ο 39χρονος είχε δημοσιεύσει απειλές ότι θα σκοτώσει αστυνομικούς μέσω της εφαρμογής Telegram, μιας υπηρεσίας αποστολής άμεσων μηνυμάτων.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι η ταυτότητά του είναι γνωστή στις αρχές, ωστόσο το όνομά του δεν δεν θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα μέχρι να εξακριβωθεί από τους ερευνητές εάν είχε συνεργούς.

“Η ταυτότητα του επιτιθέμενου είναι γνωστή και έχει ελεγχθεί. Δεν θα την δώσω στη δημοσιότητα διότι συνεχίζονται οι έρευνες με επιδρομές”, είπε ο Φρανσουά Μολέν σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε ότι δεν κινδυνεύουν πλέον οι ζωές των τραυματισμένων αστυνομικών.

Στην επίθεση συμμετείχε σίγουρα ένα ακόμη άτομο, ενώ δεν αποκλείεται να διαφεύγουν και άλλοι συνεργοί, για τον εντοπισμό των οποίων η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αναφορές κάνουν λόγο και για δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς, που συνέβη περίπου μιάμιση ώρα μετά, κοντά στο σημείο της αρχικής επίθεσης, πιθανότατα από τον συνεργό του δράστη τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Οι αναφορές αυτές διαψεύστηκαν στη συνέχεια ως «ψεύτικος συναγερμός».

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκάλεσε η γαλλική κυβέρνηση, περίπου δύο εικοσιτετράωρα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η γαλλική αστυνομία έχει αποκλείσει το Προεδρικό Μέγαρο για λόγους ασφαλείας. Σε κλοιό βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του κέντρου του Παρισιού, καθώς πάνοπλοι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής περιπολούν και διεξάγουν έρευνες σε ύποπτα οχήματα και πεζούς.

Η αστυνομία έχει συμβουλεύσει τους πολίτες, για λόγους ασφαλείας, να αποφεύγουν να κινούνται στους δρόμους της πόλης απόψε.