Ουάσιγκτον: Οικονομικές κυρώσεις σε 271 Σύρους επιστήμονες για τα χημικά όπλα

Οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 271 εργαζομένων σε κυβερνητική υπηρεσία της Συρίας επέβαλε η Ουάσιγκτον, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία εμπλέκεται στην ανάπτυξη χημικών όπλων.

Λίγες εβδομάδες μετά την πολύνεκρη επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έβαλε στη «μαύρη λίστα» τους εργαζόμενους του Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Έρευνας της Συρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ειδικοί στη χημεία και σε σχετικούς τομείς ή στήριζαν το «πρόγραμμα χημικών όπλων» του Κέντρου, τουλάχιστον από το 2012 και μετά.

«Οι κυρώσεις στοχεύουν το κέντρο επιστημονικής υποστήριξης για τη φρικτή επίθεση με χημικά όπλα του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

Δεδομένου του αριθμού των προσώπων που μπήκαν στο στόχαστρο, οι κυρώσεις αυτές είναι από της σημαντικότερες που έχει επιβάλει ποτέ η υπηρεσία OFAC του υπουργείου Οικονομικών.

Οι Σύροι επιστήμονες που μπήκαν στη μαύρη λίστα δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ενώ θα παγώσουν και τυχόν περιουσιακά στοιχεία τους στις ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP