Η Εισαγγελέας απέρριψε εκ νέου του αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των «8» αξιωματικών

Αθήνα.- Την απόρριψη και του νέου αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο στη γείτονα χώρα, πρότεινε η Εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου που εξέτασε σήμερα την περίπτωση των τριών εξ αυτών.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα των δικαστικών αρχών της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί και ταυτόχρονα οι Τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων και τονίζουν πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαίωμα κλπ, προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς».

Η κυρία Σταθέα επισήμανε δε ότι «τα στοιχεία είχαν εξαρχής τεθεί υπόψη» και χαρακτήρισε προσχηματική την ενέργεια των τουρκικών αρχών, τονίζοντας ότι απαξιώνουν και περιφρονούν οι τουρκικές Αρχές το γεγονός ότι η αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο.

Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνοούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής, δεν μπορεί να συνενώσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και υπακούουν στο Σύνταγμα και στον νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα, και ανέφερε παραδείγματα μεγάλων δικαστικών λειτουργών του παρελθόντος.

Το νέο αίτημα

Με το νέο αίτημα, που κατατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν πρέπει να εκδοθούν στη χώρα τους, η Άγκυρα επιχείρησε να αντικρούσει όλα τα επιχειρήματα που προέβαλλαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης οι «8» προκειμένου να μην εκδοθούν στην χώρα τους.

Αυτή την φορά, ζητούν την έκδοση των αξιωματικών για δυο επιπλέον αδικήματα από αυτά που είχε συμπεριλάβει στο πρώτο αίτημα της. Πρόκειται για τις κατηγορίες της λεηλασίας και της πρόκλησης ζημίας σε δημόσια περιουσία, τα οποία προστίθενται στα έξι αδικήματα που αρχικά είχαν αποδώσει οι τουρκικές Αρχές στους «8» τα οποία και έχουν απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο.

Οι αρχικές κατηγορίες αφορούσαν σε: Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, απόπειρα κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της τουρκικής συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα) και απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της.