Από τον Απρίλιο του ’16 έχει καταθέσει η ΝΔ Ν/Σ για ψήφο Αποδήμων και δεν συζητείται!

Αθήνα.- Το Σχέδιο Νόμου για την ψήφο των αποδήμων, που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή ήδη από τις 8 Απριλίου του 2016 και ακόμη δεν έχει συζητηθεί, επικαλέσθηκε, σαν παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κων. Μητσοτάκης για να αποδείξει στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου που συστηματικά γίνεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής στον οποίο και διαμαρτυρήθηκε  για την υποβάθμιση κοινοβουλευτικών διαδικασιών, την άρνηση των υπουργών να ανταποκρίνονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο καθώς και  τιςευθύνες της κυβέρνησης στην κακή νομοθέτηση.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τα εξής: “Υπουργοί της Κυβέρνησης αρνούνται να απαντήσουν ολοένα και περισσότερο σε Επίκαιρες Ερωτήσεις. Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα, απαντήθηκε μόλις το 39% των Επίκαιρων Ερωτήσεων. (Από τις 768 μόλις οι 300 συζητήθηκαν), ενώ τον Απρίλιο συζητήθηκε μόλις το 14% (από τις 92 μόλις οι 13).

Προτάσεις Νόμου της Αντιπολίτευσης δεν συζητούνται για περισσότερους από 12 μήνες. Για παράδειγμα η Πρόταση Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού κατατέθηκε στις 8 Απριλίου 2016 και ακόμη δεν έχει συζητηθεί. Νομοθετούν χωρίς μελέτη των οικονομικών επιπτώσεων. Για παράδειγμα, από τους 91 Νόμους, που ψήφισε η Κυβέρνηση το 2016, μόνον οι 24 συνοδεύονται από έκθεση με πραγματική εκτίμηση της δαπάνης που προκαλείται. Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2017 κυρώθηκαν 59 Διεθνείς Συμβάσεις στις οποίες κατατέθηκαν 80 τροπολογίες.

Σημειώνεται ότι, από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, κυρώθηκαν 103 συμβάσεις και είχαν κατατεθεί μόλις 14 τροπολογίες.Σε Νομοσχέδιο με 37 άρθρα ψηφίστηκαν 17 τροπολογίες. Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο κατατίθενται κατά μέσο όσο 3,38 υπουργικές τροπολογίες ανά Νόμο, που – κατά κανόνα – είναι άσχετες με το αντικείμενο της συζήτησης, όταν πριν από το 2015 ο μέσος όρος δεν ξεπέρασε ποτέ τις 2 τροπολογίες ανά Νόμο.”