Ο Top Chef του εστιατορίου “Yefsi” στην Νέα Υόρκη Χρήστος Χρήστου

Της Ευτυχίας Λοϊζίδη*

Ο καθένας όταν λέει “Top Chef” είναι ικανός να παράγει έναν σεφ που αξίζει τον κόπο να να αντιμετωπίσει τον Έλληνα-Κύπριο Χρήστο Χρήστου (Christos Christou); Ένας σεφ πιθανώς να έχει απεμπολήσει, για χάρη της  φήμης, την αγάπη και το μεράκι του προς μιαν αγνή αύρα αγάπης για το φαγητό. Μάγειρας είναι αυτός που ξέρει καλά πώς να φτιάξει κάτι, και ο σεφ είναι εκείνος που  γνωρίζει γιατί πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο. Ο Χρήστου παντρεύει και τα δύο ταυτόχρονα. 

 
Αυτή η καθαρά ιδιοσυγκρασιακή επιλογή βασίζεται εξ ολοκλήρου σε εκατοντάδες Αμερικανούς θαμώνες του μαγαζιού του, στις δικές μου προτιμήσεις για φαγητό, και που αρέσουν και στον Ομπάμα!!!!!
 
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Yefsi” Χρήστος Χρήστου  άνοιξε τον ελληνικό παράδεισο ιδρύοντας γρήγορα  ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ups skill taverna με  reviews “upper high”…. μια απλή αναζήτηση στο google με τα αμέτρητα θετικά αστέρια θα μπορέσει να το διαπιστώσει.
 
Το “Yefsi” σερβίρει μια εφευρετική προοδευτική ελληνική κουζίνα και έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για τον ταλαντούχο διάσημο Έλληνα Σεφ με την κομψή του ατμόσφαιρα και την υπέροχη κουζίνα. Είναι το πιο φιλόδοξο προσεγγίσιμο οικονομικώς εστιατόριο (σημαντικό στη Νέα Υόρκη),  που έχει δει η πόλη από αυτόν τον Σεφ που γεννήθηκε στην Κύπρο ανεβάζοντας το πανό της ελληνικής γαστρονομίας!
Ο πιο γευστικός μάγειρας μας δεν θα έπαιρνε αυτόν τον τίτλο αν δεν ήταν περιπατητικός όταν πρόκειται για το επίκεντρο της μαγειρικής του.
 
Ενώ είναι απολύτως επιτυχείς, η αίσθηση του συνεχούς πειραματισμού και ενός μενού πάντα σε ροή κάνουν την εγκατάστασή του συναρπαστική.
Ο Χρήστου παρουσιάζει με υπερηφάνεια πρόσθετα στοιχεία εμπνευσμένα από τις τρέχουσες ευρωπαϊκές και αμερικανικές μαγειρικές τάσεις.
-Το καλαμάρι γιατί είναι τόσο μαλαχτό?
 
-Χρήστου : Ίσως διότι είμαι ο μόνος Έλληνας Κυπραίος σε όλα τα ελληνικά μαγαζιά! (γέλια) Ο λόγος είναι ότι έκανα πουρέ λίγο λεμόνι το σκορδάκι και το γιαούρτι του. 
-Παντζάρι….
Χ: Καλά το παντζάρι είναι γλυκό από μόνο του. Πολλοί τα βράζουν, εγώ οχι, μου αρέσει να τα ψίνω στο φούρνο (ολόκληρα όπως είναι, βάζω και μέσα ελαιόλαδο αλατι-πιπέρι). Εφόσον ψίνονται τραβούν, καβουρδίζοντας όλα αυτά τα αρώματα.
-Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο.
 
Χ: Ήθελε να γίνει το γκαλά για τετρακόσια άτομα  και έτσι πήγα στο Λευκό Οίκο.
-Τί του άρεσε πιο πολύ;
Χ: Του έφτιαξα γαρίδες σαγανάκι, μουσακά που ήταν απίθανος,  σαλάτα-μαρούλι, crab cake.
 
Ο Χρήστος είναι ο πρώτος Σεφ Κυπραίος που μπήκε στο Λευκό Οίκο.
Όταν βγήκε ο Ομπάμα για να μιλήσει είπε,
“θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Κο Χρήστο για αυτό το υπέροχο ντίνερ … Chef are you here” ??? Ταπεινός όπως πάντα ο Χρήστος.
-Χ:  Ήταν υπέροχα, φανταστική τιμή για μένα!
 
Έχει απαγορεύσει το βούτυρο από την κουζίνα του και είναι αυτός ο λόγος που δεν φεύγεις με βαρυ στομάχι.
-Eλαιόλαδο ΜΟΝΟ, και μετά πεινάς ξανά.
-X: That’s a trick! 
-Το μυστικό της σκορδαλιάς;
Χ: Πολύ την κάνουν με πατάτα, εγώ την κάνω με ψωμί και έτσι γίνεται περισσότερο light, αμύγδαλο σπασμένο, σκόρδο.
-Τί κάνει τη διαφορά σου;
Χ: Το θάρρος. Πειραματίζομαι, και έπειτα τα προσφέρω στους πελάτες και παίρνω τις εντυπώσεις. Έτσι με αυτό τον τρόπο μπαίνουν στο μενου. Εξυπακούεται ότι πρέπει να αγαπάς τη δουλειά σου. 
 
 
Να πούμε ότι το 90% από το μένιου είναι όλες συνταγές δικές του. Οι άλλες συνταγές γνωστές τις οποίες έχει φυσικά επεκτείνει.Όπως για παράδειγμα το χταπόδι.
 
Χ: Ήταν μια συνταγή που την έμαθα, αλλά από πλευράς μου έχω πάρει τη σαντορίνη τη φάβα, τη μαγειρεύω και αφού την κάνω πουρέ τη βάζω κάτω από το πιάτο. 
-Από τα τόσα ταξίδια σου ανά τον κόσμο, υπήρξε άραγε ποτέ μία γεύση που εκτός του ότι σε εντυπωσίασε, ενώ προσπάθησες να την πετύχεις είπες κάτι λείπει;
Χ: Για να είμαι ειλικρινείς ποτέ δεν προσπάθησα να κάνω κάτι το ίδιο αλλά κάποια παραλλαγή. Η οποία παραλλαγή τις περισσότερες φορές πετυχαίνει αλλά πάντα στα ελληνικά τα στάνταρς. Αλλά ναι, υπάρχει ένα παράδειγμα. Όταν πήγα διακοπές στην Αρούμπα μου φέρανε μία ωραία she food. Φυσικά και την άλλαξα ονομάζοντάς την
sea food γιουβέτσι , (γιατί επέλεξα μανέστρα). Και αντί για παρμεζάνα έβαλα λιωμένη φέτα μέσα. Σίγουρα δεν είναι η ίδια γεύση, αλλά είναι από τα πιάτα μου που έχουν πάρει τις καλύτερες κριτικές.
 
Τα γλυκά ο ίδιος αναλαμβάνει να τα φτιάξει …..
 
Το “Yefsi”  στους 1481 York Ave, παραμένει σε πολλούς το αγαπημένο μας εστιατόριο αφού αντιπροσωπεύει την επιτυχημένη γοητεία της μεσογειακής διατροφής εμπλουτισμένη φυσικά με την γευστική μαγειρική του.
Πρόσφατα είχε τα γενέθλια του (δε θα πω την ηλικία του γιατί κατέχει “2nd Dan Taekwondo”) του ευχόμαστε Χρόνια του πολλά και για μας γευστικά!
Σε ευχαριστούμε που υπάρχεις Yefsi Estiatorio! Μάλιστα σύντομα ανήγει και το δεύτερο του Yefsi που είμαι σίγουρη ότι θα πάει καλά όσο το πρώτο!
 
Yefsi Estiatorio
1481 York Ave.
212-535-0293
yefsiestiatorio.com
Dinner:
Monday–Sunday, 5 p.m.–11 p.m.
Brunch:
Saturday & Sunday: 12 p.m.–2 p.m.
 
Ευτυχία Λοιζίδη