Με επιτυχία και παρουσία του Κ. Καραμανλή το βιβλίο του Αν. Δημοσχάκη

Αθήνα.- Χθες Τετάρτη, στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο «Olympic Royal» συμπαρουσίασε το βιβλίο του “Από τον Έβρο… στην Κατεχάκη” ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης μαζί με τα προεδρεία όλων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και όλων των κατηγοριών των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Τομεάρχης Εθν. Άμυνας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μητροπολίτης Κυνουρίας και Μαντινείας κ.κ. Αλέξανδρος, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, πρώην Υπουργοί και Βουλευτές όλων των κομμάτων, Επίτιμοι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί, Στρατηγοί, Πτέραρχοι, Αξιωματικοί και Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Διοικητές Υπηρεσιών – Οργανισμών, Εισαγγελείς, Πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων, Διοικητές και Στελέχη Υπουργείων, Υπηρεσιών και Οργανισμών, αλλά πάνω απ’ όλα το παρών έδωσαν οι Εβρίτες και οι Θρακιώτες.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Αντ/γος και πρώην Υπαρχηγό ΕΛ.ΑΣ, Γρηγόρης Αναγνώστου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεως, Αντ/γος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ ΗλίαςΠαπαευθυμίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικού Προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Κολοβός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, Βασίλειος Ντούμας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, Ιωάννης Καραπατάκης και έκλεισε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Κυριαζίδης, και νυν Βουλευτής Δράμας της ΝΔ.

Την παρουσίαση συντόνισε η Β/Εβρίτισσα και καταγόμενη από τα Δίκαια Ορεστιάδος δημοσιογράφος Κάτια Φωτιάδου.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε πως τα κέρδη του βιβλίου, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον εκδότη Φαίδωνα Κυδωνιάτη, διατίθενται εσαεί κατά 50% στον ειδικό λογαριασμό υπέρ των τέκνων πεσόντων αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και κατά 50% στο Θρακικό Κέντρο-Εταιρία Θρακικών Μελετών, με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Θράκης μέσα από μελέτες.

Ήδη, προσεχώς σε ειδική εκδήλωση θα επιδοθεί στα παραπάνω Ιδρύματα το Συμβόλαιο Δωρεάς με το οποίο αποκτούν πλήρη ιδιοκτησία.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Βουλευτή Έβρου:

«Η σημερινή παρουσίαση του βιβλίου μου, «Από τον Έβρο στην Κατεχάκη», έχει μια ξεχωριστή σημασία και σπουδαιότητα για μένα, σε σχέση με εκείνες που προηγήθηκαν.

Οργανώθηκε από την μεγάλη οικογένειά μας. Τους δικούς μας ανθρώπους. Τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Αστυνομίας.

Όλους εκείνους με τους οποίους βρεθήκαμε μαζί, πλάι-πλάι, στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Και όλοι μαζί προστατεύοντας τους συμπολίτες μας και τη δημόσια ασφάλεια.

Όταν ξεκίνησα να γράφω αφηγηματικά αυτό το βιβλίο, το έβλεπα ως ένα δικό μου, προσωπικό δώρο, μια μικρή αλλά ουσιαστική ένδειξη προσφοράς στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και στους συμπατριώτες μου, τους Εβρίτες, η αγάπη και η εμπιστοσύνη των οποίων προς το πρόσωπό μου είναι διαρκής και βιωματική.

Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι. Δεν μου ήταν εύκολο να καταγράψω, ή καλύτερα να καταθέσω τις πολλαπλές διαστάσεις της εμπειρίας μου στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήταν άλλωστε τόσες πολλές και ιδιαίτερα σύνθετες.

Στο βιβλίο μου λοιπόν, συμπύκνωσα το καταστάλαγμα εμπειριών πολλών ετών. Και δεν πρόκειται απλά για μερικές αράδες τυπωμένες σε χαρτί. Καταθέτω ένα κομμάτι της ψυχής μου, όπως είδα και έζησα γεγονότα στο Σώμα που υπηρέτησα με αγάπη, συνέπεια και συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης, ανεξαρτήτως του αξιώματος που κατείχα κάθε φορά, όπως πράττει το σύνολο σχεδόν των Αστυνομικών.

Αρκετά από αυτά τα σημαντικά περιστατικά, τα οποία σημάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας μας, δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας. Ο ιστορικός σίγουρα θα αντλήσει από το βιβλίο σημαντικά στοιχεία γιατί είναι αξιόπιστη πηγή και παρέχει ακριβείς πληροφορίες σε ποσοστό 95%. Βέβαια τα καλύτερα ούτε λέγονται, αλλά ούτε και γράφονται. Παραδίδονται δίκην σκυτάλης στον επόμενο. Ετσι έπραξα κι εγώ παραδίδοντας το υπόλοιπο 5% στον επόμενο και παριστάμενο εδώ Αρχηγό, Βασίλη Τσατούρα.

Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου σκιαγραφώ εικόνες από την πατρίδα μου, το Διδυμότειχο, και τον Έβρο, και αφηγήσεις και περιγραφές προσώπων μιας άλλης εποχής. Έτσι ώστε κάθε αναγνώστης να πάρει μια γεύση της μαγείας που προσφέρουν και του αποτυπώματος συγκίνησης που αφήνουν στην καρδιά μας, τα άγια και ιστορικά μέρη του τόπου μας.

Μέσα από κάθε περιστατικό που αφηγήθηκα, προσπάθησα να καταστήσω τους αναγνώστες κοινωνούς της βασικής αρχής μου, ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας: Ότι η Αστυνομία πρέπει να εμπνέει στους πολίτες

αίσθημα ασφάλειας, βασικό προαπαιτούμενο για την κοινωνική συνοχή, τη σύνθεση, την αλληλεγγύη και την οικονομική ανάπτυξη.

«Μια Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση». Αυτή ήταν η καρδιά του συνθήματος που είχαμε οδηγό στις δράσεις μας, και εφαρμόζαμε σε κάθε επιχείρησή μας.

Τα καταφέραμε, γιατί είχαμε την αμέριστη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, κυρίως στο πρόσωπο του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που σήμερα μας κάνει την εξαιρετική τιμή να βρίσκεται εδώ μαζί μας, σε αυτή την παρουσίαση του βιβλίου μου.

Σας ευχαριστούμε γιατί μας εμπνεύσατε ώστε να αναδείξουμε το ανθρώπινο και το νόμιμο πρόσωπο της Αστυνομίας σε κάθε επιχείρησή της, και να αποτυπωθεί στην πράξη ότι η Αστυνομία βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και του συμπαρίσταται, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Στην μεγαλύτερη μεταπολεμική επιχείρηση των Ζωνιανών και του Μυλοποτάμου ένοιωθα δυνατός. Γιατί είχα πίστη και αφοσίωση στην εφαρμογή του Νόμου, που παραβιάζετο στην περιοχή επί 28 χρόνια δημιουργώντας ένα πραγματικό Άβατο.

Το Δίκαιο ήταν με τους πολίτες που δεν ήθελαν να ζουν στην περιθωριοποίηση, απομόνωση και στο σκοτάδι. Γι’ αυτό και έπρεπε να κατισχύσει πάση θυσία ο Νόμος. Όπως πραγματικά έγινε…

Σήμερα με αυτήν την παρουσίαση τελούμε και μνημόσυνο στη Μνήμη του Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος άντεξε από το 2007, έτος τραυματισμού του, μέχρι το 2015, ευρισκόμενος συνεχώς σε υπνικό – άγρυπνο κώμα, παραμένοντας στην Ιστορία των Ηρώων του Σώματος, ως ο πλέον καρτερικός για ζωή, συγκλονίζοντας το Πανελλήνιο.

Την εποχή που είχα την ευθύνη της Αρχηγίας της Ελληνικής Αστυνομίας, μπήκαν οι βάσεις για να εκσυγχρονιστεί το Σώμα σε πολλά επίπεδα.

Χτίσαμε στα καλά που δημιούργησαν οι προκάτοχοί μου και παρέδωσα υποδειγματικά οργανωμένο Σώμα, πλήρως εξοπλισμένο με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Επέμεινα στη σύζευξη δυνάμεων και δυνατοτήτων, με το σκεπτικό ότι κανείς δεν περισσεύει από την κοινή προσπάθεια.

Και είναι σημαντικό να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό, ότι εκείνη την περίοδο ικανοποιήθηκαν 23 κλαδικά και οικονομικά αιτήματά μας, χάρη στην αγαστή συνεργασία τόσο με τους συνδικαλιστές όσο και με την πολιτική ηγεσία.

Επίσης, ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός ότι, εκείνη την περίοδο ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα για πρόσληψη ως Πολιτικών Υπαλλήλων, συζύγων ή παιδιών ατόμων με αναπηρία από 67% και πάνω μέχρι 92%, ως θύματα τρομοκρατικής και εγκληματικής ενέργειας.

Θέλω να γνωρίζετε ότι το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας θρηνεί εν καιρώ ειρήνης από το 1984, έτος ενοποίησης των Σ.Α., 129 νεκρούς, που έπεσαν κατά την ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος.

Σήμερα, ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Αστυνομία είναι περισσότερο σύνθετος. Οφείλει να βρίσκεται, όπως πάντα άλλωστε, κοντά στον πολίτη, εναρμονισμένη με τις αρχές του κράτους Δικαίου και της ευνομούμενης Πολιτείας.

Μαζί με τη Δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία συνθέτει ένα μωσαϊκό πυλώνων σταθερότητας για τη Δημοκρατία μας, με σκοπό την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης. Να λειτουργούν ως ασπίδα, απέναντι σε όσους επιθυμούν ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν καταστάσεις ανωμαλίας, πολύ περισσότερο σε μια εκρηκτική περίοδο οικονομικής ύφεσης, σαν και αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Αποτελεί για μένα ξεχωριστή τιμή να συμμετέχω πρωταγωνιστικά στον Τομέα Εθν. Άμυνας με απόφαση του Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με εμπειρία ζωής από τα Σ.Α. καταγόμενος από ακριτική περιοχή. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θωρακισμένος Έβρος προμηνύει μια ισχυρή Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί, και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βιώνουν δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Ακόμη και σε αυτή την οριακή συγκυρία ωστόσο, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ταγμένοι να ανταποκρίνονται πάντα, με τον καλύτερο τρόπο, στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας, έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή αναφορά στο βιβλίο, που έβγαλε ήδη τα εκδοτικά, τυπογραφικά και λοιπά έξοδά του.

Τα έσοδα, σε ποσοστό 50% αποδίδονται κατ’ έτος στον ειδικό λογαριασμό των ορφανών παιδιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι γονείς των οποίων έπεσαν την ώρα του καθήκοντος, μετά από βίαιο περιστατικό, είτε από τρομοκράτες, είτε από σκληρούς κακοποιούς. Και εκεί θα δίνονται εσαεί.

Το υπόλοιπο 50% αποδίδεται στο Θρακικό Κέντρο-Εταιρεία Θρακικών Μελετών, που ως γνωστόν, από εδώ και πέρα θα έχει ως στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Θράκης, μέσα από μελέτες και συνεργασίες, με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Σχολές και Ιδρύματα, εντός και εκτός Ελλάδας, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα το Καταστατικό του.

Θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον πανηγυρική εκδήλωση και θα επιδοθεί στους δύο Προέδρους των παραπάνω Ιδρυμάτων, το Συμβόλαιο Δωρεάς, με το οποίο αποκτούν πλήρη ιδιοκτησία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν – έναν ξεχωριστά όσους μου έκαναν την τιμή να μιλήσουν για το βιβλίο μου. Συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, αστυνομικό διευθυντή Ιωάννη Κατσιαμάκα, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρη Γερακαράκο, τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Αντ/γο και πρώην Υπαρχηγό ΕΛ.ΑΣ, Γρηγόρη Αναγνώστου, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας

Πόλεως, Αντ/γο ε.α. της ΕΛ.ΑΣ Ηλία Παπαευθυμίου, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικού Προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Κολοβό, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτη Χαρέλα, τον Πρόεδρο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, Βασίλειο Ντούμα, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, Ιωάννη Καραπατάκη και τον συνάδελφό μου, Βουλευτή Δράμας της ΝΔ και Επίτιμο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρη Κυριαζίδη.

Συγχαίρω και ευχαριστώ την Β/Εβρίτισσα Δημοσιογράφο και καλή φίλη, Κάτια Φωτιάδου

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Αλέξανδρο, Μητροπολίτη Κυνουρίας και Μαντινείας και να υπογραμμίσω τη σημαντική συμβολή και τη βοήθεια που μας παρείχε, πέραν της ευλογίας για την διαλεύκανση και εξάρθρωση της υπόθεσης της κλοπής της Παναγιας της Έλενας που κατασυγκίνησε τους Έλληνες, όπου κι αν διαβιούσαν τότε, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου μας Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, τους Προέδρους και Εισαγγελείς των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, τους Επίτιμους Αρχηγούς και Υπαρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, τους Στρατηγούς, Πτεράρχους, Ναυάρχους και Στελέχη όλων των βαθμών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που παραβρέθηκαν στη σημερινή εκδήλωση. Κυρίως όμως ευχαριστώ τους Εβρίτες και τους Θρακιώτες που πάντα σε τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούν ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Ξεχωριστά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννη Παπαδημητρίου, Ιδιοκτήτη και Δ/ντη του Ξενοδοχείου «Olympic Royal» και τους συνεργάτες του για την άψογη διοργάνωση και υποδοχή, καθώς και για την πολλαπλή στήριξή του, τον εκδοτικό Ευρασία, ιδιοκτησίας του Φαίδωνα Κυδωνιάτη, και την εταιρεία Κάπα Research, ιδιοκτησίας Ντίνου Ρουτζούνη, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η έκδοση αυτού του βιβλίου.

Κλείνοντας θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω μια επιστολή, χωρίς να αναφέρω τον αποδέκτη, που δημοσιεύεται στο βιβλίο μου και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σημερινή εκδήλωση – παρουσίαση…

«Με τη συμπλήρωση της διετούς θητείας μου ως Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω και πάλι τις θερμές ευχαριστίες μου, διότι μου εμπιστευθήκατε την Ηγεσία του Σώματος και της Ασφάλειας της Χώρας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω με κάθε ειλικρίνεια ότι κατά τη διάρκεια της 2ετίας κατέβαλα κάθε δυνατή και φιλότιμη προσπάθεια με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τόπου και του Σώματος.

Σοβαρά ζητήματα Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες αντιμετωπίστηκαν εκτιμώ με επιτυχία και ταυτόχρονα έγιναν και σχεδιάστηκαν να γίνουν σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων του Σώματος, σύμφωνα πάντοτε με τους πολιτικούς σας σχεδιασμούς.

Οι πολιτικές σας Αρχές, ο εμπνευσμένος πολιτικός σας λόγος, ο τρόπος ζωής για μένα ήταν και θα είναι οδηγός σε κάθε βήμα, σε κάθε έκφραση, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς, επιδιώκοντας πάντα το μέτρο.

Σας χαιρετώ και σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, τις ευχαριστίες μου για την απεριόριστη εμπιστοσύνη και τη σταθερή – συνεχή στήριξη στο πρόσωπό μου».

Κύριε Πρόεδρε και πρώην Πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ πολύ και δια ζώσης από το σημερινό βήμα. Να είστε καλά!».

Περιστατικό

Όταν η παρουσίαση ξεκίνησε, έφτασε αργοπορημένος και λαχανιασμένος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαιρέτησε τους συναδέλφους του και έσπευσε να καθίσει σε μία από τις άδειες καρέκλες που βρίσκονταν στην πρώτη σειρά. Εκείνη που επέλεξε ήταν αυτή στην οποία είχε αφήσει τα πράγματά του ο κ. Κυριαζής, που εκείνη τη στιγμή απηύθυνε χαιρετισμό ως πρώην πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.

Ακριβώς δίπλα από τον Άδωνι στεκόταν ο Κώστας Καραμανλής, τον οποίο και δεν χαιρέτησε έστω και τυπικά, προκαλώντας ερωτηματικά σε όσους παρατήρησαν το περιστατικό. «Λες να μη μιλάνε;» διερωτήθηκαν αρκετοί. Τότε τη λύση ανέλαβε να δώσει ο πρώην πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο κ. Καραμανλής σκούντηξε τον κ. Γεωργιάδη και του είπε «Άδωνι, τι γίνεται;», κοιτώντας τον με αυστηρό βλέμμα. Μόλις ο αντιπρόεδρος κατάλαβε ποιος του είχε μιλήσει τινάχτηκε από τη θέση του, έβγαλε μια κραυγή έκπληξης και έσπευσε να ασπαστεί με θέρμη τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος και συμπλήρωσε: «Τέτοια κάνεις και θα λένε πως δεν μιλάμε…».