Ομογενής από τη Ρωσία έχτισε λαμπρή εκκλησία έξω από το Ναύπλιο (βίντεο)

Τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού (επισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας) στη θέση Κριαθαράκια Λευκακίων Ναυπλίου, έγιναν πριν λίγες ημέρες με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος κ. Ιερώνυμο κι άλλους Αρχιερείς. Η επιβλητική εκκλησία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς χτίστηκε αποκλειστικά από έναν ομογενή της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Ελληνορωσικής καταγωγής Ιωάννης Σαουλίδης και τα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος, που ζουν και εργάζονται στην Αγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθειά τους πίστη, ανάλαβαν εξολοκλήρου το χρηματικό ποσό για να οικοδομήσουν το Ναό του Αγίου Λουκά.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο ναό καθώς και οι Ρωσικές Αγιογραφίες στα προσκυνητάρια τοποθετήθηκαν από ειδικό συνεργείο που ήρθε για αυτό το σκοπό από τη Ρωσία και έδωσαν την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια, συνδυάζοντας την Ρωσική τέχνη με την Βυζαντινή.

Αριστουργήματα Ρωσικής τέχνης και οι επτά καμπάνες του ναού, με την μορφή του Αγίου Λουκά του Ρώσου αλλά και άλλων Αγίων. Μάλιστα, για την μεγάλη καμπάνα χρειάστηκε ειδικό γερανοφόρο όχημα, το οποίο σήκωσε την 400 κιλών καμπάνα και να την τοποθετήσει στο καμπαναριό.

Στο κάτω μέρος του ναού έχει φτιαχτεί μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του με την επιμέλεια του Μητροπολίτη Αργολίδος. Νεκταρίου, ο οποίος έχει αναδείξει τον Άγιο Λουκά στην Ελλάδα.

Ο Άγιος έζησε σε μία τραγική περίοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Από πολύ νέος ανακάλυψε κι έζησε το πραγματικό και πνευματικό νόημα της ζωής. Σπούδασε την ιατρική επιστήμη, χειροτονήθηκε ιερέας και επίσκοπος διδάσκοντας, παρηγορώντας, καθοδηγώντας τους ανθρώπου.