Βροχή ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το υψηλό πλεόνασμα

Αθήνα.- Με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίαζε για περισσότερες από πέντε ώρες. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019 τονίζοντας πως με τη λήξη της 4ετούς κυβερνητικής θητείας, κυβέρνηση και κόμμα θα χρεωθούν τα αρνητικά και θα πιστωθούν τα καλά.

Σαράντα βουλευτές τοποθετήθηκαν, ενώ δύο φορές μίλησε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και διευκρινήσεις έδωσαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα δεν υπήρξαν διαφωνίες ωστόσο κατεγράφησαν οι πολιτικές αποχρώσεις, όπως διατυπώνονται στο δημόσιο διάλογο. Ωστόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισαν ομόφωνα την στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της 5ωρης συνεδρίασης συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και εκείνα που αφορούσαν στο κείμενο των «13» που δόθηκε στην ΚΕ χωρίς όμως να καταγραφεί διαφορετική προσέγγιση.

Στη συνεδρίαση δόθηκαν απαντήσεις αναφορικά με το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, ζήτημα που έθεσε και με άρθρο του, ο Νίκος Φίλης, με τον υπουργό Οικονομικών να αποσαφηνίζει, ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού προήρθε όχι μόνο από την φορολογική πίεση που υφίστανται οι πολίτες τα τελευταία χρόνια αλλά υπήρξαν και επιδώσεις από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Οι βουλευτές ρώτησαν για το σύνολο των ζητημάτων με αιχμή το πώς φτάσαμε σε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Πάντως σύμφωνα με πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα, ειπώθηκε πως προσπάθεια εφεξής θα είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι να είναι προσαρμοσμένοι.

Αν και όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ακόμα δεν υπάρχει πλάνο για το πώς θα διανεμηθεί το πλεόνασμα του 2017, εντούτοις σημείωναν ότι υπάρχει μια πραγματική ρευστότητα που δεν πρέπει να χαθεί.

Πολλές ερωτήσεις έγιναν και για το θέμα των μέτρων, αντιμέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εφαρμόζονται ταυτόχρονα μετά το 2018. Ενώ υπογραμμίστηκε και η στρατηγική της χώρας που είναι η ρύθμιση του χρέους, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους η ίδια πηγή αναφορικά με το χρέος, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε σε λύση για το χρέος. Πρέπει τώρα να βρεθεί ο συμβιβασμός του Σόιμπλε με το ΔΝΤ. Το Ταμείο μας ζητά 1% μέτρα από τη φορολογία και 1% από τις συντάξεις και μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν γι αυτό και προχωρούμε στη νομοθέτηση αλλά τα μέτρα θα τα εφαρμόσουμε μόνο με λύση για το χρέος» υπογραμμίστηκε. Αναφορικά στο πως θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, η ίδια πηγή τόνιζε πως «θα πάμε σπαστά μέτρα, αντίμετρα για να πάρουν όλοι την ευθύνη τους».

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως είπε στους βουλευτές πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση της νέας γενιάς. Ενώ και μέσα στο πλαίσιο των πλεονασμάτων εξετάζονται οι δυνατότητες για να προχωρήσει και η συγκρότηση του κράτους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ