Η συμφωνία με τους δανειστές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα.- Από το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός πρότεινε να κατατεθούν τα αντίμετρα της συμφωνίας σε πολλά χωριστά άρθρα -δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες έως τις 16-17 Μαΐου, ώστε να μην δοθεί δυνατότητα σε καμία πλευρά να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος.

Στόχος όλων των πλευρών, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ως προς το χρονοδιάγραμμα για το χρέος, είναι να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να είναι θετική και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Καθ’ ότι υπάρχουν οι γνωστές διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, «το βασικό σενάριο για το οποίο εργάζονται όλες οι πλευρές, είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου». Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει από όλες τις πλευρές η διάθεση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, μετά την συνολική συμφωνία, η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Newsroom ΔΟΛ