Αναβιώνει το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Συνάντηση στην Αθήνα είχαν σήμερα το πρωϊ η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης», Διαμαντή Γκίκα.

Η κα Σαραντοπούλου ενημέρωσε τον δραστήριο Πρόεδρο των Θεσσαλών για την επικείμενη επαναλειτουργία και για την εκ νέου σύσταση του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού, με το διορισμό προσωρινής Διοίκησης από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης μετά από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν την εποπτεία του Οργάνου.

Διαμαντής Γκίκας, Όλγα Σαραντοπούλου σήμερα Παρασκευή 5 Μαϊου 2017 στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού έχει καταστατικά ταυτόσημο Δ.Σ. με το ΣΑΕ. Έτσι, μετά την ουσιαστική “αδράνεια” στην οποία περιήλθε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού από το 2010 και εδώ, όταν αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση και εξέπνευσαν και οι δύο μονοετείς παρατάσεις του ΔΣ που προβλέποντας από τον Νόμο, και το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού έμεινε μετάιωρο, φορτωμένο, μάλιστα, με χρέη που προήλθαν από ανεξόφλητους μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων του.

Σύμφωνα με τοις πληροφορίες, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε το διορισμό προσωρινής διοίκησης στο Ίδρυμα και η οποία απαρτίζεται από τα πρόσωπα του τελεευταίου ΔΣ του ΣΑΕ, εξαιρουθμένων όσων δεν θέλησαν να συμμετάσχουν και όσων δεν απάντησαν σε σχετικό διπλό κάλεσμα του Υπ. Οικονομικών. και του αποβιώσαντος εις ΗΠΑ, Θόδωρου Σπυρόπουλου. Οι σχετικές ενέργειες βρίσκονται εν εξελίξει ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές και συνεννοήσεις για την συγκρότηση του νέου ΔΣ σε Σώμα.

Στο ΔΣ του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού συμμετέχει και ο Ιβάν Σαββίδης, πρώην συντονιστής ΣΑΕ χωρών πρών Σοβιετικής Ένωσης και η Δρ Όλγα Σραντοπούλου η οποία -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- ενδέχεται να είναι η νέα Πρόεδρος. Ακόμη έχουν ακουσθεί (χωρίς και έχει διασταυρωθεί η πληροφορία) και τα ονόματα των πρώην συντονιστών ΣΑΕ Γ. Αγγελόπουλου από την Ωκεανία, Δάγωνα από τον Καναδά, Μ. Βελιβασσάκη από τις ΗΠΑ,  Φίλιπ Κρίστοτοφερ ΠΣΕΚΑ, του Προέδρου της Έδρας ελληνικών σπουδών στο Σίδνεϋ κ.  Καραλή, εκπρoσώπου του Πατριαρχείου στην ΕΕ σεβασμιότατου κ.κ. Σεραφείμ και του Βασ. Μαγδαλινού, από την  Αφρική.

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος των Θεσσαλών όσο και η Γραμματέας του ΣΑΕ αντάλλαξαν απόψεις  και για το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις Ιβάν Σαββίδη εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και τα δύο εξέχοντα στελέχη της ομογένειας  τάχθηκαν επιφυλακτικά απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες επισημαίνοντας ότι η Ομογένεια στο σύνολό της πρέπει να βρίσκεται κοντά στο λαό και την Ελλάδα αδιακρίτως κομματικών προτιμήσεων, τόσο σαν Συμβουλευτικός Θεσμός όσο και  σαν εκλεγμένο από τους ομογενείς όργανο. “Δεν έχουμε εμείς αρμοδιότητα -είπε στην panhellenic Post η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου- να κριτικάρουμε  τα στελέχη και τους Προέδρους των κομμάτων. Όλα τα κόμματα, άλλωστε, έχουν αξιόλογα στελέχη. Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα της ομογένειας, τα εθνικά μας θέματα και, εάν ορισμένοι από τους ομογενείς έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και επιχειρηματικά, στην πατρίδα, τόσο το καλύτερο, για να αυξηθούν οι  θέσεις εργασίας  και να δοθεί αναπτυξιακή χροιά στη χώρα, μακριά, όμως, από κομματικές αντιπαραθέσεις”.

Οι Διαμαντής Γκίκας και Όλγα Σαραντοπούλου έδωσαν ραντεβού να συναντηθούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών που θα γίνει το καλοκαίρι στα Τρίκαλα.