Η Αχτσιόγλου παραδέχτηκε κρυφό χαράτσι στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Αθήνα.- To κρυφό χαράτσι στις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, που επιβαρύνει από το 2018 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που προκύπτει από τη συμφωνία με τους δανειστές, επιβεβαίωσε εμμέσως η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στον Real FM η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών. «Οποια παραμετρική αλλαγή γίνει, θα αφορά το 2018». Διευκρίνησε ωστόσο ότι θα εφαρμόζεται παράλληλα συνολική έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού.

Η υπουργός Εργασίας δήλωσε πως η έκπτωση αυτή θα διατηρήσει τις εισφορές  στα ίδια επίπεδα που βρίσκονται σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αφορούν στον υπολογισμό των ακαθάριστων εσόδων ως βάση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών γεγονός που θα επιβαρύνει υπέρεμετρα περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Για τις περικοπές και τις εκκρεμείς συντάξεις

Η κ. Αχτσιόγλου αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε: «όταν παραλάβαμε οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν περίπου 160.000, σήμερα οι ληξιπρόθεσμες είναι κάτω από 90.000. Με τον νέο νόμο είναι αρκετά πιο εύκολος και αυτοματοποιημένος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οπότε ο στόχος μας για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους νομίζω ότι είναι εφικτός. Επίσης, είχαμε περίπου 60.000 εφάπαξ παγωμένα από το 2013 μέχρι τον Μάιο του 2016. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30.000 εφάπαξ και πάλι έχουμε τον στόχο για πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος του έτους».

Αναφερόμενη στις περικοκές συντάξεων τόνισε ότι «το 2019 τα 2/3 των συντάξεων δεν θα έχουν καμία αναπροσαρμογή, καμία παρέμβαση και για τις υπόλοιπες προσπαθήσαμε να υπάρχει ένα όριο στις προσαρμογές. Το ανώτατο όριο είναι το 18%».

Για τα εργασιακά

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ υπέστη μια ήττα, την οποία ομολογεί και το ίδιο. «Δηλαδή ομολογεί ότι δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεις, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει θεσμοθέτηση της ανταπεργίας. Επίσης, αρνούνταν στην αρχή να κάνει συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αρνούνταν να είναι στην ατζέντα το ζήτημα αυτό. Και καταλήξαμε στο να μπορούμε να νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Σεπτέμβριο του 2018».