Προανακριτική: Διαφαίνεται αναρμοδιότητα για το πιθανό ξέπλυμα Παπαντωνίου

Αθήνα.-«Άνθρακες ο θησαυρός» μέχρι στιγμής στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες o πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Παρασκευόπουλος, φέρεται να παραδέχεται πως «διαφαίνεται αναρμοδιότητα» της Επιτροπής για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αφού δεν διαπιστώνεται καμία ύποπτη ροή χρημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προκύπτει από την πρώτη εξέταση των τριών καταδικαστικών αποφάσεων σχετικά με το Πόθεν Έσχες του κ. Παπαντωνίου, δεδομένου ότι οι επίμαχες καταθέσεις σε λογαριασμούς του στην HSBC της Ελβετίας, έχουν γίνει ένα χρόνο πριν την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων, συνεπώς δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του «ξεπλύματος» σχετιζόμενο με τα εξοπλιστικά προγράμματα, που διερευνά η Επιτροπή.

Και από τη σημερινή συνεδρίαση διαφάνηκε ότι το εγχείρημα της κυβερνώσας πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκει τοίχο και οδηγείται σε «φιάσκο»

Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένο ότι η προθεσμία που έχει δοθεί στην Προανακριτική εκπνέει στις 28 Ιουνίου, η πλειοψηφία πρότεινε τη συνέχιση της με στόχο να διερευνηθούν επιπλέον στοιχεία που έχουν ζητηθεί σχετικά με τις τρεις δικαστικές αποφάσεις κι έπειτα από τις αρχές Ιουνίου ν’ αρχίσει η σύνταξη του πορίσματος.

Επί της ουσίας, φαίνεται ότι η συμπολίτευση συνεχίζει την προσπάθεια για να μη λήξει η Επιτροπή άρον άρον τις εργασίες της και πληγεί το «γόητρο» της κυβέρνησης, η οποία επέμεινε στη σύστασή της παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά τα στοιχεία τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν τους βοηθάνε.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η Επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη λιτή ανακοίνωση:

«Σε εκτέλεση των αποφάσεων της συνεδρίασης της 24η Απριλίου 2017, ζητήθηκαν και απεστάλησαν στην Επιτροπή τρεις δικαστικές αποφάσεις:

α) η με αριθμό 618/2015 του Εφετείου Αθηνών, β) η με αριθμό 859/2016 του Εφετείου Αθηνών και η με αριθμό 679/2017 του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

“Οι αποφάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή και αποφασίστηκε να ζητηθούν συγκεκριμένα αναγνωστέα έγγραφα που μνημονεύονται στις αποφάσεις αυτές. Επίσης η Επιτροπή εμμένει στην αρχική της απόφαση να ζητήσει κι άλλα έγγραφα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί».