Μητσοτάκης: Η ψηφιακή ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης

Το σχέδιο του για την ψηφιακή ανασυγκρότηση της χώρας κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι έχει συγκροτημένο σχέδιο, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας στην ψηφιακή πολιτική, καθώς, ακόμα και συγκρινόμενη με την Πορτογαλία, που είναι σε αντίστοιχη οικονομική κατάσταση, η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση και συγκεκριμένα, στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής σωστού πλαισίου ψηφιακής διακυβέρνησης και συντονισμού των κρατικών πρωτοβουλιών, επισημαίνοντας πως ούτε το προηγούμενο μοντέλο, ούτε το τωρινό δεν δουλεύει.

«Η χώρα χρειάζεται αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα έχει υπό την ευθύνη του την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Πρέπει να είναι εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, με καλή αίσθηση της αγοράς και να προίσταται ενός Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε δε, για την ανάγκη αναδιατάξεων, γενικώς, στο κυβερνητικό σχήμα και για ενοποίηση των βασικών υποδομών που είναι διάσπαρτες, με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να έχει χαρακτήρα κεντρικής δομής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως αυτά δεν μπορεί να είναι ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα, θα μπορούσαν να είναι καλός μπούσουλας εθνικής στρατηγικής. «Δεν το έχουμε δει. Ούτε έχουμε δει διάθεση για ευρύτερο διάλογο» συνέχισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης.

«Ένα ακομμάτιστο Εθνικό Συμβούλιο Ψηφιακής Πολιτικής, δεν θα είχαμε λόγο να μην το υποστηρίξουμε» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πάντως στον κοινό παρανομαστή στην πολιτική.

«Κρύβονται και ιδεολογικές επιλογές» πρόσθεσε, μιλώντας για διαφορετική αντίληψη με την κυβέρνηση για τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Επ’ αυτού, έφερε ως παράδειγμα τις ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων στην Ακρόπολη.

«Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι πυρηνική φυσική» εξήγησε, ενώ μιλώντας για πρακτικές υπερύθμισης ανέφερε ότι θα πρέπει να απευθύνει κανείς ερώτημα στην κυβέρνηση γιατί πχ ήθελε 4 κανάλια στην τηλεόραση όταν η τεχνολογία επιτρέπει περισσότερα.

Σε άλλο σημείο των παρεμβάσεών του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, πως η επόμενη ταυτότητα των πολιτών θα πρέπει να έχει ψηφιακά χαρακτηριστικά, με ψηφιακή υπογραφή. «Θα έπρεπε να γίνει χθες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Έτσι, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει στον πολίτη ασφαλή ηλεκτρονική διασύνδεση με το δημόσιο και ασφαλή ταυτοποίηση» υπογράμμισε.

Επιπλέον είπε, πως θεωρεί απαραίτητη τη διδασκαλία του προγραμματισμού στα σχολεία και πως επιμένει στη διά βίου μάθηση και στη διαρκή κατάρτιση.

«Ισχύει για όλους» ανέφερε, ενώ μίλησε και για την κινητικότητα που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισήγαγε στο Δημόσιο.

«Είναι αδιανόητο το Δημόσιο να προσλαμβάνει καθαρίστριες, όταν μπορεί να αγοράζει τέτοιες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα ή να κρατάει όμηρους υπαλλήλους με συμβάσεις. Είναι πελατειακή πολιτική που δεν μας πηγαίνει μακριά» σημείωσε και επανέλαβε ότι μια δική του κυβέρνηση θα κάνει προσλήψεις με τον κανόνα 1 προς 5.

Για τις επιχειρήσεις τόνισε, ότι ειδικά για τις νεοφυείς η ΝΔ έχει τεκμηριωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν πολλά που θα λύσει η αγορά, αλλά και πολλά που μπορούμε να κάνουμε για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση επενδύσεων, κυρίως στους τομείς έρευνας και καινοτομίας.

Τέλος, είπε ότι στη ΝΔ υπάρχει εξαιρετική ομάδα στελεχών που ασχολείται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πως ειδικά για το ανθρώπινο δυναμικό, το κόμμα του θα συνεχίσει το άνοιγμα σε ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα με τα κοινά, κάτι που συμβαίνει με το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών και θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα.

Fortunegreece.com